Var tredje pensionär under fattigdomsgränsen

2:15 min

En dryg tredjedel av alla pensionärer i Sverige har en allmän pension som inte är högre än fattigdomsgränsen på 10 800 kronor i månaden. Det visar en studie från Pensionsmyndigheten.

 Så här säger några pensionärer i Stockholm om det.

– Många hemmafruar har inte haft några inkomster alls. Är man då ensam kan man ha det besvärligt, kan jag tänka mig. Det är en förvånansvärt hög siffra, 35 procent, säger Eva Fägerborg.

– Jämfört med andra länder har vi det bra här. Men visst, det finns alltid förbättringar att göra, säger Torkel Öhlund.

– Pensionen räcker inte till. Bara när man har en hyra på 9 000 och garagehyra för 2 500, sedan är pengarna borta, i princip, säger Hannelore Legardt.

Vad gör man då?

– Då tar man från sina besparingar som man har levt snålt hela arbetslivet för att ha. Man måste ju leva vidare, om man inte vill gå ner direkt i graven.

Pensionsmyndighetens studie omfattar 800 000 personer som är 66 år eller äldre – och har bott minst 30 år som vuxen i Sverige. Den visar att 35 procent av Sveriges pensionärer har allmänna ersättningar under 10 800 kronor i månaden – vilket är 60 procent av medianinkomsten och definierar fattigdomsgränsen.

– Jag är inte jätteförvånad över siffrorna, de visar egentligen det vi känner till. Att vi har de här riskgrupperna: kvinnor med låga inkomster, egenföretagare, sent komna till Sverige. Och sedan visar det också att bostadstillägget faktiskt ger effekt. Men bostadstillägget kommer många över fattigdomsgränsen, säger Monica Peterson, som är pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.

Curt Persson, ordförande vid Pensionärernas Riksorganisation, PRO, säger att siffrorna som Pensionsmyndigheten presenterar "förskräcker".

Han håller med om att bostadstillägget är ett bra sätt att öka inkomsten för många pensionärer, men tycker att tillägget inte hänger med i hyresutvecklingen.

– Om man tittar på de hyresnivåer som man nu ser i nybyggnationer och i de fastigheter som byggs om, så kan man klart se att om man är garantipensionär och har en garantipension på 7 000 till 8 000 kronor i månaden, så räcker inte det för hyrorna i de här husen ligger kring 8 000 och mer, säger Curt Persson.