Staten sålde hälften av sina aktier i Nordea

1:55 min

Staten har sålt nästan hälften av sina aktier i norra Europas största bank Nordea. Efterfrågan var bättre än väntat. Men Nordeas största ägare lät bli att köpa några ytterligare aktier.

Strax efter klockan 17 i går eftermiddag fattade regeringen beslut om att sälja nästan hälften av sina aktier i Nordea. Staten minskar sitt innehav från 13,4 till 7 procent.

Försäljningen till svenska och internationella investerare genomfördes under natten. En halvtimme före börsens öppning i morse var allt klart.

Efterfrågan var bättre än väntat enligt regeringen. Trots det blev priset på den öppna auktionen 75 kronor jämnt. Aktierna blev därmed 5 procent billigare jämfört med kursen på börsen i går, men finansmarknadsminister Peter Norman är nöjd ändå.

– Man får alltid betala en rabatt när man gör en så här stor transaktion. Tittar man på rabattens storlek, 4,8 procent, är den i linje, för att inte säga lite lägre, än motsvarande affär som gjorts tidigare. Så jag är väldigt nöjd med processen som har varit under natten, säger han.

Ägarförändringarna får inga direkta konsekvenser för Nordea. Sedan tidigare är den finska försäkringskoncernen Sampo klart största ägare, med drygt 21 procent av aktierna. Sampo har däremot inte köpt några nya aktier.

– Vi deltog inte i transaktionen. Hade efterfrågan varit dålig hade vi kunnat gå in och köpa, men vi vill egentligen inte öka vårt ägande i Nordea, säger Sampos kommunikationschef Jarmo Salonen.

Han tycker däremot att det är bra att staten nu sålde, eftersom marknaden har väntat på en försäljning.

Vilka som faktiskt köpt statens aktier har inte offentliggjorts. Men Mats Andersson, bankanalytiker på Cheuvreux, tror att aktierna spritts ut bland bolag som till exempel förvaltar pensionspengar.

– Jag gissar att det har spritts på kanske ett hundratal eller fler sådana institutionella aktörer, som kanske förvaltar pensionspengar i en lång rad olika länder, säger Mats Andersson. 

Trots att det är valår nästa år förnekar Peter Norman att de 19,5 miljarder kronor som regeringen får in från försäljningen kommer att gå  till några nya satsningar.

– Pengarna kommer att användas till att betala av statsskulden. Det här är en engångsinsättning. De länder som har använt engångsinsättningar till satsningar har råkat illa ut, där ska Sverige aldrig hamna, säger han.