Det blir ingen tågstrejk i landet

1:39 min

Det befarade trafikkaoset som väntades när även tågförarna skulle gå ut i strejk uteblir. Fackförbundet Seko har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett nytt avtal.

Det nya avtalet ger en löneökning på 6,8 procent under tre år. Dessutom finns en ny uppgörelse om föräldraledighet. Avtalet gäller från 1 april i år till slutet av mars 2016, men är uppsägningsbart varje år.

"Efter Sekos och Kommunals hot mot trafiken, som riskerade att allvarligt drabba tredje man, har nu spårtrafikföretagen tagit sitt ansvar och gått Seko till mötes på flera områden", skriver Almegas vd Jonas Milton i ett pressmeddelande.

Men han tycker inte alls att det är självklart att den nya förhandlingsomgången kommer att resultera i att de anställda ska få behålla sina villkor om en ny tågentreprenör tar över:

– Nej, det tycker jag inte alls utan det är den fråga vi ska utreda och det finns många aspekter på den frågan och det ska vi titta på, säger han.

Fackförbundet Seko ser överenskommelsen som en "stor seger".

– Vi är väldigt stolta över att vi i Seko lyckats stoppa avtalsdumpningen och skydda våra medlemmar från försämrade anställningsvillkor vid byte av tågoperatör, säger förbundsordförande Janne Rudén i ett uttalande.

Facket fick igenom att det treåriga avtalet kan sägas upp om bara ett år. Och det tänker Seko använda sig av om inte man inte får igenom sina krav på oförändrade villkor vid byte av tågbolag och då kan det bli nya strejkvarsel:

– Om det här arbetet slirar, då har vi möjlighet att säga upp avtalet. Och det har vi möjlighet en gång varje avtalsår.

Och det räcker tror du att få arbetsgivarana att gå med på det här?

– Ja, jag tror inte arbetsgivarna vill ha den här situationen igen.

Strejken skulle ha brutit ut vid tre-tiden på torsdagsmorgonen. Seko hade då varslat 1 500 personer om strejk. Det skulle ha drabbat pendeltåg och regionaltåg i Västra Götaland, regionaltåg i Skåne och pendeltåg, lokalbanor och tunnelbanan i Stockholm.

Fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega analyserade under onsdagseftermiddagen medlarnas bud, och det var först då som strejkhotet kunde avvärjas.

Den busstrejk som bröt ut i Stockholmsområdet, Södertälje och Umeå natten till onsdag påverkas inte av beskedet om en uppgörelse för tågförarna. Förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarna inom bussbranschen har ännu inte nått en överenskommelse.