EU kan stoppa svenskt snus

2:23 min

EU kan vara på väg att – bakvägen – helt stoppa svenskt snus. Det här är snustillverkaren Swedish Match tolkning av det senaste kompromissförslaget, som EU-ländernas ministrar ska ta ställning till på fredag.

 – Det här påverkar hela sortimentet. Det påverkar alla snusprodukter, och inte bara Swedish Matchs produkter, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match.

Du säger "påverka", betyder det "stoppa"?

– Ja, i nuläget skulle det göra det.

På midsommarafton träffas EU-ländernas hälsoministrar här i Luxemburg för förhandlingar om EU:s framtida tobakslagstiftning. I det senaste kompromissförslaget inför mötet finns förbud mot att tobaksprodukter ska få innehålla tillsatser som förenklar nikotinupptag. Det svenska snuset innehåller natriumkarbonat, även kallat E500, som just påverkar nikotinupptaget.

– Om man skär upp tobak och stoppar det under läppen händer inte mycket vad gäller nikotinet, men natriumkarbonatet gör att vi överhuvudtaget kan ta upp nikotinet från snusprodukten. Av den anledningen är just den tillsatsen, E500, väldigt väsentlig. Så som vi uppfattar det, och som det kompromissförslag som lagts har skrivits, förbjuds exempelvis den här tillsatsen, säger Patrik Hildingsson.

Men finns det inget annat sätt att tillverka snus, utan att tillsätta sånt här natriumkarbonat, och ändå få den effekt man vill ha?

- Jag kan inte svara på det i dag. Vi har ju följt det här grundreceptet sedan tidigt 1800-tal, och det finns inga backup-planer för att titta på hur man i så fall skulle tillverka svenskt snus. Som vi ser det i dag blir det i så fall något annat än svenskt snus.

Ett förbud mot natriumkarbonat, innebär i praktiken stopp för svenskt snus, enligt Swedish Match.

Fram tills för några dagar sedan var det de smaksatta snussorterna som var i fara inför slutförhandlingarna om EU:s nya tobakslagstiftning. Nu tyder det allra mesta på att det hotet mot snuset är borta, men i stället kommer alltså ett förslag som kan hota alla svenska snussorter.

Svenska regeringen lär under midsommarafton kämpa för att få in ändringar i kompromissförslaget som gör det tydligt att EU inte har rätt att alls reglera vad det svenska snuset får innehålla, eller hur förpackningarna ska se ut. Det är logiskt, anser regeringen, eftersom snus inte får säljas i andra EU-länder än Sverige.

I slutänden är det EU-ländernas regeringar och EU-parlamentet som gemensamt beslutar hur EU:s tobakslagstiftning ska se ut.