Strejken trappas upp efter helgen

Busstrejken ser inte ut att kunna lösas innan midsommar. Och på måndag trappas strejken upp, vilket innebär att fler orter i landet berörs.

Det är stiltje i förhandlingarna, och inga kontakter har tagits mellan fack och arbetsgivarsidan. Från båda sidor görs bedömningen att ingen öppning finns, och att konflikten kommer att fortsätta över helgen.

– Jag tror att vi kommer att få fira midsommar. Vi har har sagt att om vi ska tillbaka till förhandlingsbordet, så är det våra krav vi ska diskutera, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Ett av Kommunals tyngsta krav är rätten att få behålla sin anställning utan att behöva söka om sin tjänst när trafiken upphandlas och övertas av en ny entreprenör.

Men enligt Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson är det ett krav som arbetsgivarsidan inte kan möta fullt ut.

-- Vid verksamhetsövergångar följer den mesta personalen med, men det går inte att garantera till 100 procent eftersom ett nytt uppdrag inte alltid ser likadant ut som det gamla, säger Peter Jeppsson.

Han säger att parterna står långt ifrån varandra, och han tror inte på en lösning före helgen.

– Jag tvivlar på det. Om det ska ske måste båda parter vara beredda att kompromissa.  

Kommunal vill också att förarna ska kunna påverka scheman och arbetstider i en hårt prispressad bransch.

Om inget händer utökas konflikten efter midsommarhelgen. Strejken kommer från och med måndag att omfatta flera orter och ytterligare 500 medlemmar, bland annat servicepersonal i Jönköping, Gävle och Östersund, liksom förare vid bland annat Norrköpings spårvägar, bussförare i Strängnäs, Halmstad och Västerås.

Strejken har nu gått in på sin andra dag och berör bland annat bussarna i Södertälje och Solna, och många bussar i Stockholms innerstad. Även i Umeå står stadsbussarna stilla när totalt 1400 förare i landet lagt ner arbetet.

Bussarbetsgivaren har i sin tur lockoutat personal som blir sysslolösa som en följd av strejken.

I Stockholm var det under torsdagsmorgonen ovanligt lite folk i rörelse, vilket enligt Storstockholms lokaltrafik, SL, bidrog till gott om utrymme på tåg och bussar.

– Läget är oförändrat, men det är ändå lite bättre i dag än i går eftersom alla medborgare nu vet om att det är strejk. Igår såg vi människor stå och vänta på hållplatserna, säger Thomas Silvander på pressjouren på Storstockholms lokaltrafik, SL.

På SL andas man också ut efter beskedet om att den tidigare aviserade strejken i spårtrafiken blåstes av i går kväll.

--Vi ser med tillförsikt fram emot midsommarhelgen. Vi tror att måndag kommer att bli en besvärlig dag, när det blir en riktig arbetsvecka, säger Thomas Silvander.

Mia Sjökvist på Radio Stockholms trafikredaktion säger att det förväntade trafikkaoset uteblivit.

– Stockholmstrafiken är oförutsägbar - alla laddade för kaos, men vi har inte ens bilköer, säger Mia Sjökvist.

Strejken påverkar dock trafiken på Saltsjöbanan, som är trasig, och där ersättningsbussarna är uttagna i strejk.

Även i Umeå står stadsbussarna stilla.