Bred kritik mot att flytta myndigheter

Flertalet av de myndigheter som föreslås ska flytta från Stockholm för att kompensera för de arbetstillfällen som försvinner när försvaret lägger ner är kritiska till att flytta. Det gäller särskilt expertmyndigheterna.

Inger Ohlsson som är generaldirektör på Arbetslivsinstitutet säger att utredaren inte har förstått hur forskning går till.

– Forskning är inget man flyttar runt som schackpjäser. Man kan inte sitta och bestämma att vi ska vara 15 eller 40 stycken, det är okunnigt att se forskning på det viset, säger hon.

Myndigheternas remissvar andas indignation över att utredningen tycker att deras verksamhet kan flyttas bara sådär, för att staten lägger ner försvarsjobb på ett annat ställe.

Personalen vill inte röra på sig
Personalen i Stockholm vill i regel inte flytta med och några arbetslösa forskare eller utredare på orterna dit de skulle flytta finns inte heller.

Så myndigheterna spår att kompetensen som byggts upp under år av arbete kommer att försvinna vid en flytt.

Fara för allt möjligt
Ett dråpslag mot elsäkerhetsarbetet tycker Elsäkerhetsmyndigheten, produktsäkerhetsarbetet hotar att avstanna spår Konsumentverket och en väsentlig försämring av miljöarbetet i Sverige tror Naturvårdsverket om man måste flytta från Stockholm.

Folkhälsoinstitutet hotar med att de nationella målen för folkhälsan inte kan uppnås och enligt Riksantikvarieämbetet är Sveriges kulturarv i fara om myndigheten måste lämna Stockholm.

Ord och inga visor alltså.

De som redan finns på andra orter positiva
Det är bara de myndigheter som redan har en stark närvaro runt om i landet, som Arbetsmarknadsstyrelsen, som tycker att det går bra att flytta, eller de som redan har huvudkontoret utanför Stockholm. Räddningsverket i Karlstad eller Svenska spel i Visby tycker att det är okej att även flytta resten av verksamheten från Stockholm, förutsatt att staten står för merkostnaderna.

Myndigheterna tror också att en flytt inte alls skapar så många nya jobb som utredningen räknar med.

– Det här är forskare. Det är inga som går och väntar på jobb som sitter på där, säger Inger Ohlsson på Arbetslivsinstitutet.

Men inslaget av lokalanställda, hur stort är det?

– Det måste vara minimalt. Det rör sig om någon assistent, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se