Ransbergs invånare rasar mot nedläggningsplaner

Föräldrar till barnen i Ransbergs skola i Tibro kommun mobiliserar nu till kamp för att rädda skolan från nedläggning. Vikande elevunderlag och ekonomiska skäl är orsaker till att Tibro kommun överväger nedläggning. Men det blir så fall början till slutet för Ransberg och Fagersanna, det tror många av dom som bor där. Helen Wibjörk flyttade till området så sent som i december med sin familj, och skulle skolan försvinna kommer hon att känna sig lurad.

- Vi flyttade hit i december och sökte det lilla samhället och alla dess fördelar. Om skolan försvinner känns det som att bli grundlurad, säger Helen Wibjörk.

Det är i en utredning om framtidens skola i Tibro kommun som förslaget om nedläggning av bland annat skolan i Ransberg finns.

Även Tibro Småskola och Gamla Smulebergskolan finns med i nedläggningsplanerna. Men för invånarna i Ransberg och Fagersanna skulle en nedläggning av skolan vara detsamma som att knäcka bygden.

- Jag tror att det blir ett mycket hårt slag mot Ransberg, och med största säkerhet kommer det att bli fråga om utflyttning, säger församlingsprästen Mats Blom.