Allt fler knarkbeslag i Sverige

1:31 min

Fem och ett halvt år i fängelse och utvisning blir straffet för den nederländska mannen som försökte smuggla in nästan 400 kilo hasch och marijuana till Sverige. Och knarkbeslagen ökar, de senaste fem åren har de blivit mer än dubbelt så många.

– Vi gör cannabisbeslag i princip varje dag i olika former, men ofta är det i postflödet och mindre mängder, säger Tomas Blixt som är chef på tullkriminalen i Stockholm.

Förra året gjorde tullen i Sverige över 7000 beslag av narkotika. De största beslagen som görs är när folk försöker smuggla droger över gränsen i till exempel lastbilar.

– Klassiskt ställe är i bensintanken. Sedan kan man ha under sätena, i sidorna på bilen, i batteriet. Det finns alla möjliga ställen där de uppfinnelserika hittar ställen att gömma narkotikan på, säger Tomas Blixt.

Men de största beslagen av knark som smugglas görs inte här i Stockholm.
I andra delar av Sverige gör man mycket större beslag och det beror mycket på att de stora transporterna går upp ifrån Spanien via kontinenten och sedan in från Danmark till Sverige.

Ett sådant tillslag av tullen i Helsingborg ledde i dag till att en man fick fem och ett halvt års fängelse. I höstas upptäcktes 400 kilo cannabis i hans bil. Förutom ett långt fängelsestraff blev mannen från Nederländerna idag dömd till femton års utvisning.

 

sepideh.sajadi@sverigesradio.se