Tyska socialdemokraterna i kris inför valet

2:16 min

De tyska socialdemokraterna SPD har just nu stora problem inför höstens förbundsdagsval som äger rum om tre månader. Partiet sjunker i opinionsmätningarna.

SPD:s mål är att ta över förbundskanslerposten från kristdemokraten Angela Merkel. Men just nu handlar rapporteringen om partiets valkampanj mest om interna problem och motsättningar mellan partiets toppar.

22 procent. Det är den senaste alarmsiffran för de tyska socialdemokraterna i det för partiet allt mer bekymmersamma opinionsläget. 22 procent är till och med lägre än partiet fick i det dåliga valet 2009. Och så var det ju inte tänkt att bli den här gången.

En enad front de närmaste 100 dagarna, efterlyste partiets hårt pressade kanslerkandidat Peer Steinbrück häromdagen. Steinbrück har enda sen han utsågs till kanslerkandidat i höstas fått väldigt mycket kritik för misstag som han ansetts ha gjort.

Men i stället för socialdemokratiskt enad front har det på sistone handlat mer om en uppenbar motsättning mellan kanslerkandidat Steinbruck och partiordföranden Sigmar Gabriel.

"Alfahannarns maktkamp", kallar tv-kanalen ZFD situationen i SPD-toppen för. Det gick så långt att Steinbruck i en intervju med tunga der Spiegel sa att han nu förväntar sig att alla – även partiordföranden – ställer sig bakom honom i valkampen. Steinbruck har också blivit förlöjligad efter att ha för ovanlighetens skull ha börjat snyfta av rörelse på ett partievent, när hans fru satt bredvid och berättade om varför Steinbrück ställer upp som kanslerkandidat.

Än mer oroande för SPD är att – trots sitt valprogram om större social rättvisa i Tyskland, och trots partiets opposition mot regeringen – Angela Merkels CDU fortsätter att gå bra i opinionen. Partiet har legat stadigt kring 40 procent länge nu och den nuvarande koalitionspartnern, liberala FDP, har i de senaste mätningarna fått siffror som tyder på att partiet har bra chanser att komma över 5-procentsspärren.

Trösten för SPD att mycket fortfarande kan hända på tre månader i politiken. Dessutom ska den tänkta koalitionspartnern i regeringen Miljöpartiet fortsätter att gå starkt i opinionen. Så ska det bli maktskifte i Tyskland hänger det på om SPD får ordning på sin valkamp, annars kommer Angela Merkel segla mot ytterligare fyra år som regeringschef.

I går tog också SPD chansen att få prata politik när man stenhårt kritiserade regeringens familjepolitik som kan bli en stor valfråga längre fram.