Streamad piratfilm på nätet växer

9:42 min

Hotet mot filmindustrin kommer nu från streamingpiraterna. Lagstiftningen som ska stoppa piratkopiering av film, bygger på att man dela ut eller laddar hem piratkopierade filmer för att begå brott. Men nu behöver man inte längre ladda hem filmen för att se den, därför höjs ännu en gång röster för en anpassad lagstiftning för att skydda filmindustrin.

Regissören Kjell Sundvall tar emot på Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Han är oroad över piratsajterna som växer sig allt starkare på den svenska marknaden. Han beskriver tappen mellan storfilmen Jägarna 1 och hans andra film om läckte ut på nätet dagar efter den haft biopremiär.

– Jägarna 1 sålde vi mellan 850 och 900 000 biljetter vilket var fantastiskt, säger Sundvall som ser mer allvarlig ut när han berättar att han bara sålde 550 000 biljetter när Jägarna 2 kom.

Jägarna 2 kom snart ut på nätet och laddades ner 1,2 miljoner illegalt i stället.

– Tänk dig om 300 - 400 000 istället skulle köpa biljetter till den filmen förstår man vilket inkomst- tapp vi har bara på den filmen. Det är en allvarlig situation vi har, säger han. 

Kjell Sundvall pratar om 1,2 miljoner nerladdningar av hans film Jägarna 2. I det här fallet finns det en lagstiftning som gör det möjligt för polis, åklagare och rättighetsinnehavare att komma åt den som olagligt laddar och sprider filmen.

– Det var en som visade mig en sajt igår som heter Swefilm, här finns allt inklusive Jägarna 1 och Jägarna 2.

Det Kjell Sundvall sätter fingret på är det som det hela handlar om. Piratstreaming, det är när du kan titta på filmen direkt över nätet och inte behöver ladda hem filmen eller tv-serien och här filmbolagen i dag är chanslösa. Det finns ingen lagstiftning som skyddar rättighetsinnehavarna.

Swefilmer och Dreamfilm är två av flera pirattjänster, som är direkt riktade mot Sverige. Där finns Astrid Lindgrens filmer på svenska samt Hollywoods storfilmer med svensk text.

Mardrömmen för rättighetsinnehavarna är ett faktum. Ett exempel är filmen Baksmällan 3 som fortfarande går på bio i Sverige. 

Åklagarna vi pratat med som utreder upphovrättsbrott i Sverige säger att dem som i dag tittar på film som streamas på nätet inte kan straffas och den som sprider filmerna gör det inte heller från Sverige så på så sätt är det svårt att komma åt den som lägger upp filmerna.

På femte våningen i ett hus i centrala Stockholm sitter Rättighetsalliansen som tidigare hette Antipiratbyrån. Henrik Pontén är jurist där. 

– De som tittar på det här gör sig skyldiga till någon form av digitalt häleri kan man säga, de tillgodogör nyttan av någon annans brott. Man tjänar på att andra bryter mot lagen, säger han.

Rättighetsalliansen väntar nu på ett beslut i EU-domstolen om det ska vara olagligt att titta på streamad film från serverar som sprider upphovsrättskyddat material.

– Som lagstiftningen ser ut i dag så kan man inte säga att det är illegalt. Det är en problematik som vi länge har pekat på. Effekten är identisk med om folk skulle ladda ner kopior.

I dag finns det till exempel tittförbud när det gäller barnpornografi i Sverige och nästan alla nätleverantörerer har tillsammans med bankerna gått med på att blockera barnporrsajter.

Henrik Pontén på Rättighetsalliansen vill i dag inte säga vilket som vore det bästa utvägen för att stoppa piratstreaming, men han tycker att det är dags att se strängare på nätbrottsligheten överlag.

– Om de här gärningsmännen använder stora resurser för att gömma sig, genom att man lägger sig utomlands man gömmer sin identitet , då hamnar samhället i en roll och kan ställa sig frågan  vad ska vi göra? Man har testat det i andra länder och det har ju en bra effekt.

– En önskan att säga något till de som begår sådana här gärningar – ni driver utvecklingen mot blockering.

På Rosenbad har den moderata justitieministern Beatrice Ask pressträff och får frågan om hur hon ser på att filmer sprids utan att man behöver ladda ner dom.

– Det här är något som har kommit de senaste åren och vi följer det naturligvis väldigt noga. Men det är svårt också för lagstiftningen att hänga med i utvecklingen hela tiden. Det är en problematik som inte är enbart svensk utan internationell och det är en stor diskussion om detta.

Finns det några lagändringar på gång?

– Vi har inte planerade lagändringar på gång i dag, utan nu följer vi vad som sker och den diskussion som förs.

Men det finns flera politiker i riksdagen som tycker att lagstiftningen borde förändras. P3 Nyheter har ställt frågor som ännu inte har publicerats till samtliga riksdagsledamöter. Bland annat den här:

"I dag kan man ta del av upphovsrättskyddad film gratis på nätet via tjänster som Dreamfilm och Youtube. Tycker du det behövs en ny eller förändrad lagstiftning för att skydda dem som äger rätten till filmerna, på dessa eller liknande plattformar?"

88 av dom 349 ledamöterna svarade på frågan. Av dem tyckte 31 ledamöter av den svenska riksdagen att man vill se en ny eller en förändrad lagstiftning som skyddar dem som äger rätten till filmerna som sprids.

Fokus hamnar nu på en politiker i Vänsterpartiet som väljer att gå emot hela sitt parti i den så principiellt viktiga frågan om blockering. Han heter Thorbjörn Björlund och sitter bland annat med i riksdagens kulturutskott och tycker att sajter som kränker upphovrätten ska kunna blockeras.

– Jag tycker det är rätt att göra det. Vi har en situation i dag där vi måste värna kulturarbetare som måste få betalt för de jobb de lägger ner på sina produkter, sina alster därför tycker jag att man ska titta på om det ska gå att blockera vissa sajter.

Du går alltså emot ditt parti?

– Ja, det vet jag att jag gör. Det har ju varit så ett tag och ibland hamnar man på motsatta sidan inom ett parti. Jag har sett de problem som finns med det här och jag tycker att partiet och andra måste tänka till och det verkligen är rätt väg att släppa igenom allting.

Behövs det en annan lagstiftning?

– Ja det behövs det.

I dag finns det ett fall där en nätleverantör tvingats av domstol att strypa uppkopplingen till The pirate bay men då har sajten bara hoppat vidare till andra leverantörer. För att en blockeringsstrategi ska fungera måste alla nätleverantörer antingen tvingas eller självmant gå med på det. Då kan sajter blockeras i Sverige enligt Måns Nilsson som nätverksstrateg på Sveriges Radio. 

– Om man vill bygga ett system för att blockera bort en specifik webbsajt eller så,  så bygger man det om man menar allvar och inte bara är ute efter att få en billig politisk poäng så bygger man det med mer avancerade tekniken där man faktiskt blockera trafiken på ett aktivt sätt.

Så det går att blockera sajter i Sverige i dag?

– Om man vill.

Samtidigt som piratsajterna som streamar film växer så växer även dom legala sajterna som Netflix och HBO i Sverige. Men Kjell Sundvall har tröttnat att pirater tjänar pengar på hans filmer.

– Nu ska jag inte göra en Jägarna 3, men här utsätts ju risken för varje film jag gör att det  styr bort en betydande inkomst, inte så mycket för mig utan för produktionsbolagen och branschen som ska ge mig och mina kollegor fortsätta berätta och spegla vad som händer i Sverige och det utrymmet minskar när det här ökar och fortsätter.