Sverige får fortsätta bestämma över snuset

1:49 min

Framtiden ser nu ljusare ut för det svenska snuset. I dag beslutade EU-ländernas hälsoministrar att undanta snuset från delar av EU:s kommande tobakslagstiftning. Hälsominister Maria Larsson var mycket nöjd efter dagens möte i Luxemburg.

– Vi har faktiskt räddat snuset, för att själva få bestämma om innehåll, produktreglering, ingredienser, karaktäristiska smaker, och även natriumkarbonatet.

Natriumkarbonat är en tillsats i snus som bidrar till nikotinkicken. Inför dagens möte hade snustillverkare varnat för att hela det svenska snusets framtid var hotad på grund av en artikel som förbjuder just tillsatser i tobaksprodukter som förenklar upptaget av nikotin.

Men svenska regeringen fick till sist igenom att det svenska snuset ska undantas från den här artikeln; 6:4d.

Däremot misslyckades regeringen att undanta snuset från en annan lagparagraf, som styr vad som får stå på tobaksförpackningar.

– Den delen hade vi naturligtvis också gärna velat ha, men den känns ändå som lättare att kunna släppa på, säger Maria Larsson.

När det gäller den framtida tobakslagstiftningen har EU:s parlament lika stor makt som ministerrådet. Slutligt beslut väntas tidigast i höst, men efter dagens besked, och omröstningar i flera parlamentsutskott de senaste dagarna, ser det ut som att snuset kommer undantas från åtminstone de flesta av EU:s regleringar.

Vad gäller resten av tobakslagstiftningen har EU-ländernas regeringar i dag enats om att hälsovarningar ska täcka minst 65 procent av cigarettförpackningar.

Enligt dagens beslut ska EU också sätta stopp för cigaretter med karaktäristiska smaker, som mentol- eller fruktsmak. Dessutom vill EU-länderna sätta upp ett nytt europeiskt system för att bekämpa cigarettsmuggling och otillåten handel med tobaksprodukter.