Nya avslöjanden av Snowden

Det brittiska spionorganet GCHQ tankar ner den internationella telefon- och internettrafiken i nätverk av fiberoptiska kablar. Britternas förmåga att ta sig in i fibernätet har gjort dem till en supermakt på underrättelsearbete, skriver The Guardian.

Det handlar om väldiga datamängder: Telefonsamtal har spelats in, epost har dokumenterats, kontakter med Facebook har registrerats och varje internetbrukares tillgång till hemsidor finns med i datafloden.

Britterna har sedan delat med sig till kollegerna i nationella säkerhetsmyndigheten NSA i USA, skriver The Guardian som fått dokument om spioneriet av den nu i USA efterlyste IT-specialisten och visslaren Edward Snowden. Hans dokument avslöjar existensen av spionprogrammet som går under kodnamnet Tempora och har pågått i 1,5 år.

The Guardian och Washington Post har de senaste veckorna rapporterat om NSA:s övervakning av den internationella telefon- och datatrafiken. Uppgifter som de också har fått av Edward Snowden.

Snowden ville avslöja "det största övervakningsprogrammet i mänsklighetens historia", skriver The Guardian. Ett spioneri som inte gör skillnad på i grunden oskyldiga människor och misstänkta brottslingar.

- Det är inte bara USA som är problemet. Storbritannien är en storbov, värre än USA, säger Snowden i The Guardian.

NSA och GCHQ är samarbetspartner sedan årtionden och de informerar varandra enligt en överenskommelser som kallas UKUSA. De arbetar också med spionorgan i Australien, Kanada och Nya Zeeland, ett samarbete som har fått namnet "Five Eyes" — Fem ögon.

En källa med insikt i underrättelsearbete försvarar verksamheten. Den är laglig, säger källan, och den har lett till genombrott i bekämpandet av grov kriminalitet.

Edward Snowden är nu åtalad i en domstol i Virginia, rapporerar medier i USA. En order om hans gripande är samtidigt utfärdad. Åtalet gäller bland annat spioneri, stöld av material från uppdragsgivaren och olovligt överlämnande av det till någon annan.

USA tänker begära att myndigheterna i Hongkong, där Snowden förmodas gömma sig, griper och utlämnar honom.

Snowden var anställd hos en entreprenör som arbetade åt NSA. Han stannade kvar nästan ända in i det sista och lämnade Hawaii, där han bodde och arbetade, för att fly till Hongkong alldeles innan The Guardian gjorde de första avslöjandena.

TT