Snowden har landat i Moskva

Edward Snowden, som avslöjade USA:s hemliga data- och telefonövervakning, har lämnat Hongkong och flugit till Moskva. Organisationen Wikileaks uppgav tidigare att han reser i sällskap med diplomater och juridiska rådgivare.

Wikileaks säger sig ha hjälpt till att ordna asyl åt Snowden i ett demokratiskt land. Vilket är ännu okänt.

Snowdens plan, ett reguljärflyg som avgick från Hongkong tidigt i morse svensk tid, är på väg till Moskva, enligt uppgifter i Hongkong-tidningen South China Morning Post.

Men Moskva är inte slutdestinationen.

Den ryska flygbolaget Aeroflot uppger att Snowden har biljett bokad till Caracas i Venezuela via Kuba.

Tidigare har Ecuador pekats ut som ett land där han skulle kunna få nödvändigt skydd mot USA:s rättssystem. Ecuadors regering har nyligen sagt att den inte är främmande för att hjälpa Snowden om han, precis som Wikileaks-grundare Julian Assange, söker asyl i landet.

Även Island är en het kandidat.

Hongkongs regering bekräftar i ett skriftligt uttalande att Snowden lämnat landet på "lagligt" sätt eftersom myndigheterna ännu inte hade något "rättslig grund" till att hindra honom från att resa. Enligt Vita huset i Washington hade samtal förts mellan Hongkong och USA om en eventuell utlämning av Snowden som står åtalad för bland annat spioneri vid en domstol i delstaten Virginia.