Snowden söker asyl i Ecuador

1:50 min

Edward Snowden, som avslöjade USA:s hemliga data- och telefonövervakning, söker asyl i Ecuador, uppger landets utrikesminister. Han har lämnat Hongkong och landade för några timmar sedan i Rysslands huvudstad Moskva. USA har dragit in hans pass, uppger källor som är insatta i fallet enligt Reuters.

Aeroflotflighten från Hongkong landade på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo klockan 15.05, svensk tid.

Inne i ankomsthallen på terminal F väntade ett stort antal journalister men någon Edward Snowden dök aldrig upp. Enligt uppgifter från medpassagerare till ryska medier möttes han redan vid flygplanstrappan av en diplomatmärkt bil, möjligen från Ecuadors ambassad i Moskva.

Nyhetsbyrån Ria novosti citerar en ecuadoriansk nyhetssajt som uppger att landets ambassadör ska ha ett möte med Snowden på flygplatsen.

En anonym källa på flygplatsen säger till nyhetsbyrån Interfax att Edward Snowden hyrt ett rum på ett transithotell inne på flygplatsen, han uppges sakna visum till Ryssland.

Ryska medier hänvisar också till källor inom Aeroflot som säger att amerikanen har en biljett till Kubas huvudstad Havanna i morgon vid lunchtid, svensk tid och att hans slutliga mål är Venezuela.

Från officiellt ryskt håll har kommentarerna varit få i dag. President Vladimir Putins pressekreterare säger till ryska medier att man inte har någon information om Edward Snowdens planer. Tidigare har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sagt att man från rysk sida kan tänka sig att ge Snowden politisk asyl.