Amerikansk ilska över Snowden – ökar trycket på Ryssland

1:03 min

I Washington växer ilskan efter att den spionmisstänkte Edward Snowden har tagit sig till Moskva och sökt asyl hos Ecuador. USA har nu dragit tillbaka Snowdens pass.

USA trycker nu på hårt på Ryssland för att myndigheterna där ska gripa och lämna ut Snowden till USA.

För att göra det möjligt att gripa Snowden har de amerikanska myndigheterna dragit tillbaka hans pass. Amerikanska UD säger nu i en direkt uppmaning till Ryssland att det betyder att han inte ska få resa vidare någonstans – underförstått, han ska sättas på första plan tillbaka till USA.

Problemet är att det inte finns något utlämningsavtal mellan länderna. Affären Snowden har nu blivit ett stort problem i de rysk-amerikanska förbindelserna. Många i USA tror att beslutet att låta honom ta en Aeroflot-flight till Moskva måste ha fattats i Kreml och att syftet är att förödmjuka USA.

Vita Huset har ännu inte officiellt uttalat sig i frågan men president Obama ska ha blivit orienterad om läget. För Obama-administrationen kom det som en stor chock att Hongkong inte beslöt att utlämna honom till USA.

Man trodde att det var helt klart – men missnöjet med Hongkong och Kina verkar vara begränsat, att Snowden har tagit sig till Moskva däremot har väckt rent ursinne i Washington.