Hälsokostföretag lurar många att teckna abonnemang

1:32 min

Antalet anmälningar mot hälsoföretag ökar explosionsartat hos Konsumentverket. Janet Lindberg klickade "ja" på frågan om ett gratis provexemplar på en hemsida på nätet. Ett klick som hon minst sagt ångrar i dag.

– Jag vart förbannad. Det står ingenting med stora bokstäver att det kommer att dras pengar från ditt konto. Oftast när man köper något så står det: vill du fortsätta ha en prenumeration eller inte. Men jag har inte sett någonting sådant, säger Janet Lindberg.

Genom att tacka "ja" till erbjudandet hade Janet helt ovetande tecknat ett abonnemang. Nätföretaget Health C-P drog av 699 kr från hennes konto för det. Henrik Örnstedt, utredare på konsumentverket, har aldrig sett så många anmälningar mot hälsokostföretag som framförallt verkar på nätet.

– En explosionsartad utveckling tycker jag här den senaste tiden, om man ser till de anmälningar vi får in varje fall, säger Henrik Örnstedt igen på Konsumentverket.

Anmälningarna tyder också på en helt ny företeelse i branschen där allt fler företag använder sig av metoder som gränsar till bedrägeri.

– Min bedömning i vart fall är att man är inte tydlig gentemot konsumenten. Om inte bedrägeri så ligger det nära i alla fall då, säger Henrik Örnstedt.

Bästa sättet för konsumenten att skydda sig mot oseriösa företag är att införa nolltolerans i sin bedömning. Och att komma ihåg att inget är gratis här i livet:

– I princip alltid innebär att man innegår ett avtal med abonnemang om man beställer ett provpaket, ett gratis provpaket. Är man lite tveksam tycker jag att man ska låta bli.

– Gratis kan bli väldigt dyrt, det kan det bli, säger Henrik Örnstedt.

Vi har sökt företaget Health C-P för en kommentar dock utan resultat.

Ricardo Garcia
ricardo.garcia@sverigesradio.se