Rubygate nära avslut i Italien

1:45 min

I Italien kommer i dag domen för före detta premiärminister Silvio Berlusconi i den så kallade Rubygate-skandalen. Berlusconi står åtalad för att ha köpt sex av en underårig och för maktmissbruk.

Sex års fängelse och ett livslångt förbud mot offentliga uppdrag är vad åklagaren yrkar på för Silvio Berlusconi.

Efter 27 månaders rättsprocess och cirka 50 förhör är det nu dags för juristerna här i Milano att komma med sin dom.

Hade Silvio Berlusconi sex med underåriga Ruby på sina beryktade bunga-bunga-partyn hemma i villan? Visste han hur gammal hon var? Och betydligt allvarligare, missbrukade Berlusconi sin position som premiärminister, när han själv ringde upp polisen och fick Ruby frisläppt, trots en stöld, med falska påståenden om att hon skulle vara en nära släkting till Egyptens Mubarak?

Sexskandalen är förstås i alla medier här och hörs om jorden runt.  

Fälls Berlusconi i dag kan han överklaga domen två gånger. Med tanke på hur långsamt italienska domstolar arbetar, så slipper kanske 77-åringen undan Rubygateskandalen precis som andra domar som gått honom emot.

Men det finns hela tiden en oro här att nederlag för Berlusconi ska få politiska konsekvenser.

I förra veckan hotade Berlusconis partikamrater att lämna koalitionsregeringen och försätta Italien i politiskt kaos igen, om ett åtal om skattefusk skulle fortsätta i rättsmaskineriet. Hotet verkställdes aldrig, trots att domstolen gick emot Berlusconi och kommer med en dom i höst.

På torsdag är det dags för ytterligare ett rättsärende.