Merkels valprogram

2:10 min

Trots den europeiska krisen satsar den tyska förbundskanslern Angela Merkel på dyra valllöften från sitt parti kristdemokraterna för att vinna höstens tyska förbundsval. Hon lovar dock samtidigt att Tyskland inte ska dra på sig nya skulder. Det nuvarande koalitionspartiet FDP hade dock skarp kritik att komma med.

– Måttfullt.

Så betecknade den tyska förbundskansler Angela Merkel kristdemokraternas valprogram som offentliggjordes i går kväll.

Måttfullt trots att partiet satsar på dyra vallöften för att kunna fortsätta i regeringsställning.

Kristdemokraterna CDU och systerpartiet från Bayern, CSU, som i Europa till mångas förtret predikar budgetbegränsningar mot krisen, lovar vid en valseger bland annat högre föräldrapenning, högre ersättning till ensamstående mödrar, hyreshöjningsbegränsningar och storsatsningar på de tyska vägarna.

Det är politik som kommer kosta flera miljarder euro. Merkel lovade dock att man ska klara av satsningarna utan att vare sig höja skatterna eller dra på sig nya skulder.

Kritik kom direkt från koalitionspartnern i dagens regering liberala FDP.

– Sån här politik leder till skattehöjningar eller hål i budgeten, båda är gift för konjunkturen, sa FDP:s ordförande Philipp Rösler.

Det är dock uppenbart att Merkel och kristdemokraterna gjort analysen att slaget om de tyska väljarna i höst kommer avgöras i mitten av politiken, därav förslag som på många punkter liknar hjärtefrågor hos huvudmotståndarna socialdemokraterna SPD.

Om förslagen verkligen blir regeringspolitik är en annan sak, den avgörs av förhandlingar med en framtida koalitionspartner.

Merkel har fått kritik från konservativa kristdemokrater att partiet under hennes ledning blivit för mitteninriktat. En av de ledande från den gruppen sa till och med att han inte kunde ta valprogrammet på riktigt allvar, att det bara var skapat för att vinna valet.

Någon önskepartner i en eventuell regering definierar inte kristdemokraterna i sitt valprogram. Merkel upprepade dock att hon helst skulle vilja regera med just liberala FDP igen.

Att det inte står inskrivet i valprogrammet tolkas som att Merkel också håller uppe dörren för andra partier.

Från oppositionen socialdemokraterna och de gröna - som ju också tänkt sig bilda tyska regering  efter val i höst - kom förstås kraftig kritik mot programmet, "Merkels valprogram är en sagobok", sa en ledande socialdemokrat.

Tre månader återstår nu till det tyska valet, som avgörs den 22.e september.