Moskva: Ingen kontakt med Snowden

Ryska myndigheter har ingen kännedom om eventuella kontakter med Edward Snowden. Det enligt uppgifter från en talesman för president Putin, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Vita huset förväntar sig att Rysslands regering "ser över alla tillgängliga möjligheter" att utvisa Edward Snowden till USA för spionåtal där. Men enligt en talesman för president Putin har myndigheterna i Moskva ingen kontakt med Snowden.

De har ingen anledning att gripa Snowden eller att utlämna honom till USA, säger en källa som enligt nyhetsbyrån Interfax är väl insatt i ämnet.

– Snowden har inte begått något brott på ryskt territorium. Ryska rättsvårdande myndigheter har inte heller fått några instruktioner om att gripa honom enligt Interpols riktlinjer, säger källan.

Snowden som avslöjade USA:s omfattande övervakning av bland annat Internet, tros vara kvar på en flygplats i Moskva. Han väntas fortsätta därifrån ta sig till Kuba och Ecuador, där han har sökt politisk asyl. Hur han ska resa dit är oklart eftersom USA dragit in hans pass.

Snowden ska ha varit bokad på ett flyg som gick 12.05 svensk tid till Havanna, skriver nyhetsbyrån AP och citerar källor i det ryska flygbolaget Aeroflot.

Men en flygvärdinna på flygplanet säger till nyhetsbyrån Reuters att Snowden aldrig tog flyget och platsen var tagen av en annan passagerare.

TT/Ekot