Ecuador ser över Snowdens asylansökan

1:56 min

På en presskonferens i Hanoi i dag sade Ecuadors utrikesminister att man just nu tittar på en asylansökan från Edward Snowden. Om Ryssland har hjälpt den spionmisstänkte att fly kan det få allvarliga konsekvenser för relationen mellan Ryssland och USA. Det sade USA:s utrikesminister John Kerry i dag.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino sade också att det i nuläget bara är Ryssland som vet var amerikanen befinner sig. I Kreml säger man sig inte veta någonting.

Vid lunchtid, svensk tid, lyfte flight SU 150 från Moskva med slutdestination Havana på Kuba. Ombord fanns ett stort antal ryska och utländska journalister men ingen Edward Snowden - trots att källor på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo i går sa att amerikanen stod med på passagerarlistan.

Snowden ska ha anlänt till Moskva från Hongkong i går eftermiddag. Men i den ryska huvudstaden är det ingen som har sett honom. I går uppgav källor till ryska medier att han på flygplatsen träffat diplomater från Ecuadors ambassad - precis som Wikileaks grundaren Julian Assange har Snowden sökt asyl i landet.

På presskonferensen i dag sa Ricardo Patino att Ecuador nu ser över asylansökan, och att man är i kontakt med Ryssland och att det bara är i Ryssland man just nu vet var Edward Snowden finns någonstans.

I början av presskonferensen läste Patino upp Snowdens asylansökan, och jämförde hans fall med den amerikanske soldaten Bradley Mannings, som anklagas för att ha läckt hemliga amerikanska uppgifter till Wikileaks.

Patino ifrågasatte förräderianklagelserna mot Snowden, och sade att den amerikanska övervakningen av främmande länder utgjorde ett övergrepp mot hela världen.

– Mänskliga rättigheter är alltid överordnade alla andra intressen, sade Patino, rapporterar Reuters.

Hemma i USA anklagas Snowden för bland annat spioneri efter att han avslöjat en omfattande amerikansk data- och telefonövervakning världen över.

Amerikanska myndigheter har krävt att han ska gripas och i dag sa utrikesminister John Kerry att det vore mycket bekymmersamt om Ryssland eller Hongkong medvetet låtit honom komma undan.

Men den enda kommentar som kommit från Kreml det senaste dygnet är att man inte vet var Edward Snowden befinner sig.

Fjodor Lukjanov, chefredaktör för tidskriften Russia in Global affairs, tror att den ryska ledningen nog kan tänka sig att hjälpa honom undan den amerikanska rättvisan - och på så vis visa sin självständighet gentemot USA - men att man helst inte vill att han stannar här i landet.

– Det skulle bli en ständig huvudvärk och en ständig återkommande fråga i relationen mellan USA och Ryssland, det tror jag inte Ryssland är intresserad av, säger Fjodor Lukjanov.