Lösning kan vara på väg i busskonflikten

1:13 min

En öppning kan vara på väg i busskonflikten. Kommunal och Bussarbetsgivarna träffades i dag på förmiddagen och ska ha fortsätta kontakter under dagen eller kvällen.

Busstrejken som trappades upp natten till i dag är nu inne på sin femte dag. En av de som strejkar är Kurt Schultz som är ordförande i fackklubben vid Keolis bussgarage i Jönköping.

– Jag är här för att se till att ingen kommer in och utför obehörigt arbete eftersom vår verkstad och servicehall är förlagd i strejk. Hittills har alla skött sig väldigt bra, säger han.

Just nu är det runt 1 400 personer som strejkar och lika många har lockoutats av arbetsgivarsidan.

När effekterna av den senaste upptrappningen träder i kraft fullt kommer 150 000 resenärer att beröras, enligt Bussarbetsgivarna. På lördag kan ett tredje strejkvarsel träda i kraft.

Trycket ökar på parterna att komma fram till en lösning. Att de ska ha fortsatta kontakter efter förmiddagens möte tyder på att konflikten kan lösas.

Efteråt beskrev Bussarvbetsgivarnas vd Peter Jeppsson samtalen som konstruktiva. Kommunals ordförande Annelie Nordström var också positiv efter mötet.

– Vi har inte börjat se några lösningar än, men vi har konstaterat att vi kunnat prata med varandra, så vi kan eventuellt hitta lösningar. Det är de här områdena vi varit inne på tidigare som jag berättat om, övergångarna när man byter företag, dygnsvilan, rasterna och den stressiga miljön i bussbranschen, säger hon.