P4 Eftermiddag

Bokprat i hettan av ett stålverk

15 min

Två unga tjejer som befinner sig mitt emellan barndom och vuxenvärld. Det är temat i Silvia Avallones "Stål" som vi just nu läser i sommaren första bokcirkel.

Anna och Fransesca växer upp i ett annorlunda Italien, i ett Toscana som vi inte ser i turistbroschyrerna. De blir vuxna i männens blickfång, i utkanten av det pulserande och på samma gång falnande stålverket.

– De är en produkt av bostadsområdet och en produkt av Italien. De är tjejer som precis utvecklas till kvinnor. De är objektifierade och spelar även på det själva, säger Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör på Gefle Dagblad.

– Det är mycket blickar i boken. Både deras på varandra och sökandet efter andras blickar, säger Sara Hagström Andersson, bibliotekarie på stadsbibilioteket i Gävle.

– Deras relation är självklar. Samtidigt kan man inte se ner på kvartetet där man själv växt upp, säger Anette Helgesson, bokbloggare och barnbibliotekarie på biblioteket i Edsbyn.

I den första bokcirkeln träffas vi även de två följande måndagarna klockan 15.30. Vi läser varje gång en tredjedel av boken. Till nästa träff läser vi andra delen som heter "Tång". Följ gärna med i boken och läs i samma takt som vi gör!