Berlusconi döms till fängelse

2:02 min

Italiens ex-premiärminister Silvio Berlusconi döms till fängelse och politisk avstängning för sexköp av underårig och maktmissbruk.

 

Silvio Berlusconi döms till sju års fängelse av en domstol i Milano. Berlusconi döms också för maktmissbruk, och till avstängning på livstid från politiska ämbeten.

Sju års fängelse är en strängare straff än de sex år åklagaren Ilda Boccassini yrkat på.

Domen gäller bland annat sex med Karima el Mahroug, en 17-årig prostituerad som kallades Ruby, i samband med hans omtalande "bunga bunga"-fester vid residenset utanför Milano. Målet, som pågått i över två år, har i italienska medier gått under namnet "Ruby-gate", och som blev början till slutet för Berlusconis tid som premiärminister.

Domstolen har tagit särskilt hårt på att Berlusconi eller någon av hans medarbetare kontaktade polisen när Ruby gripits för stöld, och krävde att hon skulle släppas eftersom hon uppgavs vara en nära släktning till Egyptens tidigare president Hosni Mubarak.

Tilltaget, som bedöms som maktmissbruk, betraktas som ett grövre brott än själva sexköpet, rapporterar Ekots Sydeuropa-korrespondent på plats, Alice Petrén. Hon tror inte att Berlusconi i slutänden kommer att behöva avtjäna något fängelsestraff.

Den tidigare premiärministerns advokat, Niccolò Ghedini, gjorde omedelbart klart inför de församlade journalisterna att domen kommer att överklagas, rapporterar la Repubblica.it.

– Vi har genomlevt två och ett halvt år av en process som överhuvudtaget inte borde ha ägt rum. Domen är helt orealistisk och ologisk, full av påhitt och hallucinationer - domarna har till och med gått längre än åklagarens yrkanden. Vi kommer att överklaga, säger Niccolò Ghedini.

En osäkerhet är vilka politiska konsekvenser domen kan komma att få, eftersom regeringen är bräcklig och Berlusconis partivänner samregerar med den.

Bland Berlusconis partivänner är reaktionerna starka, och flera grupper av demonstranter var på plats utanför domstolen då domen meddelades.

Ruby-rättegången är bara ett av många rättegångsmål som Silvio Berlusconi är inblandad i. Flera domar väntar de närmaste veckorna.