Kommuner och landsting spenderade nio miljoner för Almedalsveckan

1:42 min

På söndag inleds årets politikervecka i Almedalen dit flera tusen politiker och tjänstemän åker varje år. Förra året satsade landets kommuner och landsting närmare nio miljoner kronor av skattepengarna för att delta i Almedalen. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Marknadsbolaget East Sweden, som till hälften ägs av Östergötlands kommuner, spenderade nästan en miljon kronor 2012.

– Den mötesplatsen är så viktig i svenskt perspektiv så att vår region behöver vara där och lyfta fram våra krav på Sveriges beslutsfattare, säger Elin Brozén, VD för marknadsbolaget East Sweden.

De kommuner, landsting och regionförbund som står som arrangörer av seminarier och mingelkvällar i Almedalen har de största utgifterna. Som Region Skåne och kommuner som Malmö och Helsingborg, som tillsammans betalade runt 2,5 miljoner i fjol.

Västra Götalandsregionen satsade nästan en miljon kronor och Region Västerbotten nästan en halv miljon. Andra politiker och tjänstemän, som bara åker dit för att delta och lyssna, lägger ett antal tusenlappar på resa och boende.

– Det hjälper mig att utvecklas i min roll som kommunalråd. Det finns hur mycket intressanta seminarier som helst i Almedalen, säger Tom Andersson, miljöpartistiskt kommunalråd i Borås.

Sveriges Radio har frågat landets kommuner, landsting och regionförbund om de deltog i Almedalen förra året på skattebetalarnas bekostnad. 78 procent svarade, och tillsammans spenderade de 8,8 miljoner kronor.

Men kartläggningen visar också att mer än hälften, 64 procent, väljer att inte vara med i Almedalen. Som Bengtsfors kommun, där socialdemokraten Per Eriksson är kommunalråd.

– Det är viktigt med nätverksbyggande och mänskliga kontakter. Men att Bengtsfors skulle välja att lägga skattemedel på det här, det ser jag inte som lämpligt, säger Per Eriksson.