Vita huset skärper tonen

1:16 min

I USA höjer nu regeringen tonläget mot de länder som inte överlämnar Edvard Snowden till de amerikanska myndigheterna.

Jay Carney, talesman i Vita huset, visade tydligt irritation på en pressträff i Washington nu på eftermiddagen i synnerhet mot de kinesiska myndigheterna som låtit Snowden lämna landet:

– Vi vägrar tro att detta bara var ett tekniskt beslut från myndigheterna i Hong Kong och beslutet att låta honom lämna landet kommer otvivelaktigt att få negativa konsekvenser på USA:s relationer till Kina, sa han.

Jay Carney talade också om hur amerikanska ministrar, poliser och diplomater i flera veckor varit i kontakt med myndigheterna i Hong Kong för att få Snowden utlämnad till USA där det nu väckts ett preliminärt åtal mot honom för spioneri.

Amerikanska myndigheter, som dragit in Snowdens pass, gör bedömningen att Snowden nu är i Ryssland och sätter press på den ryska regeringen att överlämna honom till USA.

Utrikesminister John Kerry sade i dag att det skulle få konsekvenser för relationerna till Kina  och Ryssland om det visat sig att länderna ignorerat USA:s önskemål och i Vita huset sade talesman Jay Carney att USA helst enkelt förväntar sig att Ryssland överlämnar Snowden till USA.