Domen mot Berlusconi kan äventyra stabiliteten

2:11 min

Italien riskerar att åter igen bli politiskt instabilt, efter gårdagens fällande dom mot före detta premiärminister Silvio Berlusconi.

Han dömdes till sju års fängelse och livstids avstängning från politiken för sexköp och maktmissbruk fick honom, vilket fick honom att i går kväll upprepa att han är utsatt för förföljelse.

– De vill eliminera mig, sa Silvio Berlusconi i går kväll upprörd. Jag är oskyldig och trodde att jag skulle frikännas, sa han och hans advokat menade att oavsett politisk eller inte politisk förföljelse, så har domen inget med verkligheten att göra.

Politiska kommentatorer har menat att en fällande dom inte på direkten skulle få allvarliga politiska konsekvenser. Dels kommer Silvio Berlusconi självklart att överklaga den, dels så vill hans partivänner inte just nu störta den koalitionsregering som de själva ingår i.

Men en uppretad Berlusconi skapar alltid oro. Och snaran dras alltmer åt för honom. I går dömdes den långlivade högerpolitikern till livstids avstängning från politiken och i ett annat rättsfall om skattefusk, som Berlusconi förgäves har försökt att stoppa, finns också den ingrediensen i domen – ett förbud att inneha politiska poster.

Berlusconis partivänner sägs idka hårda påtryckningar inom regeringen för att rädda sin ledare. Att ändra lagen, så att skattebrott och fängelsestraff på den nivå som Berlusconi har dömts till inte räcker för en politisk dödförklaring är ett alternativ som det hörs om. 

Ledarskribenten Claudio Sardo på L'Unità sa i går att det är dags för högerpartiet Frihetens folk att välja väg, rädda sin ledare eller tänka på framtiden.

Utanför domstolen i går gick debatten het efteråt och många sa att rättvisan hade segrat.

Men runt om i affärerna vände de flesta bort huvudet från min mikrofon. Tröttheten över politikerna tycks stor mitt i den ekonomiska krisen.