Morgon

Var energismart när du håller kylan

Det blir allt varmare och användning av komfortkyla ökar. Att tänka på innan man använder komfortkylan: hur ser vi till att undvika överskottsvärmen?

Kerstin Lundvik är Projektledare på Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen Miljöförvaltningen Stockholms stad, hon ger oss de bästa tipsen.

· Markiser: ett enkelt sätt att undvika överskott av värme som kostar energi att kyla bort, många gånger räcker den här åtgärden. Har man inga markiser dra ner persiennerna, effekten är inte lika bra då persiennerna blir varma och avger en del av värmen till huset.

· På natten när temperaturen sjunker kan man öppna fönster för att få korsdrag och kyla ner huset/lägenheten passivt.

· Har du mekaniskt ventilation, se till att den är på under natten och att ventilerna vid fönstren är öppna så att du får en konstant flöde av frisk luft. En åtgärd som ofta underskattas då effekten dröjer ett tag.

· Ett alternativ till kylmaskin kan också vara s.k. frikyla (kyla från vatten, mark eller luft) det är ett effektivare sätt att kyla. Har man redan berg- sjö- jordvärmepump kan man kolla med leverantören om hur man kan nyttja pumpen till att kyla på sommaren.

· Apparater i stand-by eller som står på i onödan alstrar värme som du sedan vill kyla bort, dubbelt slöseri med energi.

För de varmaste dagar och nätter använd komfortkyla på rätt sätt:
· Om man installerar en värmepump eller luftkonditionering och den har utedel, undvik att den hamnar på solsidan (eller se till att ha något som skyddar från direkt solinstrålning) du får högre energianvändning om den blir varm.

· Se upp för termostaten: för varje grad kallare används 8 % mer el. Låt luftkonditioneringen köra långsamt fram till den inställda temperaturen som kan vara 23-26 grader.

· Se till att fönster och dörrar hålls stängda när du har luftkonditioneringen på.

· De varmaste dagarna kan man kyla bara under natten då "lagras" det i byggnaden. Har man timdebitering av el (man betalar marknadspris timme för timme) blir det billigare då elen är billigare under natten.

· Stäng av luftkonditioneringen om ni ska vara borta hela dagen, går det att ställa in med timmer kan man starta den en timme innan förväntad ankomst.

Köp av luftkonditionering eller luft-luftvärmepump för kyla:
· Ta hjälp av energimärkningen innan du handlar. Värt att betala lite extra för en energieffektiv apparat, det lönar sig i längden. Se Energimyndighetens tester.

Energieffektivitetskvot: Avser bara kylläget, inte uppvärmning. Ju högre siffra desto bättre.

Den årliga energianvändning i kylläge visar hur många kilowattimmar apparaten använder per år. Det motsvarar 500 timmars användning på full effekt med kyla. Hur stor den verkliga energianvändningen blir beror på antal driftstimmar och klimatet.