Från Moskva till Maglehem

4:22 min

Elva ryska konstnärer har begett sig från Moskva till Maglehem för att  ställa ut sin konst hemma hos lokala konstnärer. Det hela är ett samarbete med Moskvas museum för modern konst som ställde ut Maglehem-konstnärer för ett par år sen.  Nu bjuder Maglehem igen. Lars Cederholm som leder projektet pustar ut på altanen. Det var nära att den ryska konstrundan inte blivit av.

Det var nära att konsten inte kommit hit, men nu är den här och jag kan pusta ut.

Allt började med att Lars Cederholm och hustrun Anna Rochegovas ryska svärdotter imponerades av att det fanns så mycket bra konst i lilla Maglehem. Tillsammans lyckades de övertyga Moskvas museum för modern konst att ställa konst skapad av Maglehem-konstnärer. Utställningen fick mycket uppmärksamhet till och med i nationell TV och stärkte självförtroendet.

Men hemmavid gick det inte lika lätt. Inget av konstmuseerna i regionen hade plats och därför fick det bli en annorlunda konstrunda där de lokala konstnärerna öppnar upp sina ateljéer och verkstäder för sina ryska besökare.

Natalija Sitnikova är en av dem. Vi promenerar genom byn ner mot hennes nya utställningshall, i sin svenske värd, konstnären Håkan Bergs atteljé. Hon är i Sverige för första gången och är lyrisk över naturen som hon tycker är helt unik.

–Storstäder liknar varandra, men en plats som Maglehem är helt unik, säger Natalija Sitnikova som är tacksam över att hon blev en av dem som valdes ut.

Det första man ser när man kommer fram till konstnären Håkan Bergs trädgård är hennes höga skapelse, som slka symbolisera ingångar.

Håkan Berg var en av de konstnärer som fick sina verk upphängda på Moskvas museum för modern konst för två år sen.

Som liten Maglehemspåg var det fantastiskt att dimpa ner i storstaden Moskva. Det är så skarp kontrast jämfört med Maglehem och det är det de ryska konstnärerna känner också, tror jag.

Skillnaderna mellan Moskva och Maglehem  är många. Men det är även likheterna mellan konstnärerna och samarbetet har gett mersmak, säger Natalija Sitnikova.

–Om det finns ett ömsesidigt intresse hos två konstnärer är en gemensam utställning en logisk fortsättning.

PÅ Maglegården, i andra änden av byn bor Ingmar och Gull-Britt Olsson och de har fått en ny användning av sitt gamla grisastall, utställningshall för rysk konst. Paret gläds över den ryska konsten.

–Vi begriper den, den är inte så extrem.