Yranminnen

Produktionsbolag ville stoppa Lady Gaga från att uppträda på Storsjöyran

7:44 min

Genom åren har runt elvahundra artister uppträtt på festivalens många scener. Allt från giganter som BB King, Lady Gaga, Bryan Adams, Suede och Pet Shop Boys till mer obskyra akter som Electric Eel Shock och Taraf De Haidouks.

Vissa bokningar har varit frukten av enträgna och årslånga uppvaktanden av svårflirtade produktionsbolag och managers, medan andra bokningar kommit som en skänk från ovan. En artist kan vara fullständigt okänd i februari och en världsstjärna i juni. Så var det med Lady Gaga. År 2009 slog det årets yra, med hennes spelning, det tio år gamla publikrekordet som sattes 1999 då Bryan Adams spelade på stora scenen på Stortorget.
– Bryan Adams var inte heller så het när vi bokade honom, men efter att vi bokat honom fick han en stor hit med "When you´re gone" med Mel C från Spice girls, så det gjorde ju att det blev ett enormt tryck på biljettförsäljningen, säger Lars "Linken" Lindqvist.

Produktionsbolaget ville inte skicka Lady Gaga till "Nordpolen"

Bryan Adams publikrekord höll sig alltså i tio år, till 2009, då yran lyckas boka den då nästan okända Lady Gaga.
– Jag måste ju berömma yrans artistbokare, som alltid har haft en enorm fingertoppskänsla. Så var det till exempel med Lady Gaga.
Hon hade gjort en spelning i Stockholm och festivalens artistbokare tyckte att det verkade vara en rolig grej, så hon bokades till Badhusparksscenen, med singback och två dansare.
– Efter bokningen gick det bara några dagar så började det pratas om henne runt om i världen, och efter någon månad så får hon en listetta i USA också följer resten av världen efter, och där sitter vi då, med henne bokad till Badhusparken.
– Det blev en väldig armbrytning med hennes produktionsbolag och management. De ville dra tillbaka bokningen och ville inte komma till lilla Östersund uppe vid Nordpolen, utan ville köra i de stora städerna i Europa och USA.
Kontraktet blev dock kvar.
– Vi lyckades förhandla med dem och vi flyttade henne till stora scenen där hon fick uppträda med riktigt band.
Ett nytt publikrekord på över 26 000 personer sattes.
– Det blev en minnesvärd upplevelse: allt från hennes entré ute på flyget, som denna moderna primadonna i kroppsstrumpa till den fantastiska spelning som hon gör på torget.
Men vilken den enskilt bästa bokningen genom tiderna är vill Lars "Linken" Lindqvist inte riktigt svara på.
– Att BB King och Suede spelar i Östersund samma kväll, det är väldigt, väldigt stort, tycker jag.

MacGowan ramlade av scenen

En bokning som kanske inte blev så bra var när Storsjöyran bokade Shane MacGowan i The Pouges. Den blev i alla fall väldigt omtalad.
– Han är ju en av Irlands stora och älskade artister och hans låt A Fairytale From NewYork är ju en av de riktiga julsångerna nuförtiden, men han hade ju ett rykte om sig att vara påverkad på olika sätt under sina spelningar. Under en spelning han gjorde tidigare samma år ramlade han till exempel av scenen efter fyra låtar.
– En av de största livvakterna vi har här i Östersund, Stor-Sunken, fick ta hand honom. Han genomförde sin spelning, men det var med ribbdarr. Han ramlade ett par gånger bakom scenen, men då stod ju Sunken där och tog emot honom och hjälpte honom upp.
Bokningen fick en del kritik.
– Det kan finnas en viss kritik i en sådan bokning, men vi lät musiken styra.

Världsartist sjöng karaoke i Badhusparken

Till festivalen 2003 hade The Pretenders bokats, och de som var i Badhusparken på eftermiddagen före spelningen fick en speciell upplevelse i det karaoketält som fanns där.
– Vem som helst fick ju komma upp, och när det körs en Pretenderslåt så kliver Chrissie Hynde, som är The Pretenders frontfigur, själv upp och sjunger, och det lät helt otroligt bra.
Applåderna efter framträdandet ville aldrig sluta.
– Folk satt i tältet och undrade om det var planerat, men hon hade bara gått runt lite i stan och tyckte att det här var en rolig grej, säger Lars "Linken" Lindqvist.

 

Jens Ganman
jens.ganman@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se