Skåne Direkt

Papperslösa får rätt till skolgång

5:11 min

Nästa vecka får alla papperslösa barn rätt att gå i skola. Men trots att många kommuner är positiva till reformen har få förberett sig inför de nya reglerna, det visar en kartläggning som Skolinspektionen gjort. Malmö stad hör till dessa, men tror sig ändå kunna ta emot eleverna.

Anders Persson är rektor på Örtagårdsskolan i Malmöstadsdelen Rosengård, och han har också arbetat med gömda barn. Just på hans skola har man heller inte gjort några särskilda förberedelser, men han tror ändå Malmö har hyfsat bra koll på läget. Samtidigt tror han inte barnen kommer att strömma till skolsalarna bara för att de nu har fått sin rätt att gå i skolan.

– Om man inte väldigt tydligt upplyser om att man har rättigheten tror jag att det kommer fortsätta att finnas många barn i Malmö och Sverige som inte kommer att gå i skolan. 

Dessutom är den här gruppen av naturliga skäl inte helt lätta att hitta.

– Men det finns ju organisationer. Asylgruppen, flyktinghälsan och så vidare. Där kan man ju informera om rätten, säger Anders Persson.

Men även om gömda flyktingar har informerat sig finns det andra hinder.

– Det kan vara rädda för att bli eftersökta av polisen på skolan, säger Anders Persson.

Men varför ska då barn som tillsammans med sina familjer uppehåller sig utan tillstånd i Sverige få rätt att gå i svensk skola?

– Alla barn har rätt till utbildning och att gå i skolan. Det vore ju mycket märkligt att ha ett skolsystem som sätter barn på undantag. Det handlar ju inte bara om att lära sig svenska. Det är ju en lära för livet som de här barnen måste ha med sig.