Allt fler irakier flyr till Texas

1:47 min

USA har länge fått kritik, bland annat från svenskt håll, för att de ansågs ta emot för få flyktingar från kriget i Irak. De senaste åren har det förändrats, och nu uppskattas över 80 000 irakier försöka skapa sig ett nytt liv i USA, flera av dem i Texas.

Israa al Chalach köper en ny omgång medicin på apoteket i Dallas. Hon är en de drygt 80 000 irakier som nu kommit hit till USA. Fortfarande är det grannländer som Syrien och Jordanien som tagit emot de flesta av de kring två miljoner irakier som tros ha flytt sitt land – men att Israa, och många med henne, de senaste åren fått komma hit markerar ändå en förändring i USA:s attityd. De antidepressiva pillren, de behöver Israa för att hantera minnena av sina två systrar.

Israa såg själv sina två döda systrar hemma i Basra i Irak, skjutna i huvudet av en milisgrupp för att de jobbade åt de amerikanska styrkorna. Israa fick bråttom ut ur landet, men det blev svårare än hon trott att få komma hit till USA. Fortfarande fem år in i konflikten, 2008, hade USA beviljat asyl till enbart ett par tusen irakiska flyktingar.

En av dem som kritiserade det här var Södertäljes kommunalråd Anders Lago, som åkte till USA:s kongress och berättade att enbart hans stad hade tagit emot fler irakier än USA och Kanada tillsammans.

Sedan dess har USA bland annat infört en ny lag, The Refugee Crisis In Iraq Act, vilket blev det första steget mot att landet öppnade upp sina gränser för de irakier som bor här nu.

– Jag är tacksam mot USA. Tacksam, även om det inte verkar finnas några gallerier här som är intresserade av annat än märklig, abstrakt konst, säger konstnären Abdul Ameer Alwan.