skövde

"Kommunens mat till äldre går inte att äta"

1:52 min

Från och med denna vecka kommer all hemtjänst i Skövde kommun att servera mat från samma företag: Matfabriken i Sala, som vunnit upphandlingen i kommunen. Men maten är oaptitlig, tycker de som ska äta den.

Oavsett om man har kommunal eller privat hemtjänst så är det Salaföretaget som levererar maten. Sonia Gustafsson är inte nöjd med Skövde kommuns beslut efter att hon själv provsmakat maten under några veckor.

– Jag tyckte att maten luktade illa, den är oaptitlig. När jag öppnade maten blev jag klökmagad, mådde illa och det är absolut ingenting jag kände att jag ville äta.

Hoppades på större valfrihet
Sonia Gustafsson hade kommunal hemtjänst i runt 12 år men bytte till ett privat alternativ - Systrarna Odhs hemtjänst - i hopp om att valfriheten skulle bli större och maten bättre. Men nån valfrihet blev det inte i fråga om maten. Skövde kommun bestämde i våras att företaget som vann upphandlingen om att få leverera mat till personer med kommunal hemtjänst även ska leverera till dem som har privat hemtjänst.

Sonia Gustafsson är besviken på att kommunen inte låter de privata hemtjänsterna bestämma matleverantör själva och att kommunen begränsar hennes möjlighet att välja maten hon ska äta. För hon skulle inte välja det kommunen bestämt.

– Jag tyckte inte om den, men all respekt för alla som tycker att den är så god. Jag gratulerar de som tycker att den är god och önskar dem all lycka att äta den - men vi som inte vill borde få ha rätten att välja.

Tar fajten
Sonia Gustafsson är beredd att kämpa för valfriheten. Hittills har hon skrivit insändare, pratat med politiker och förvaltningschefer.

– När jag går ut själv mot en sådan stor motparet som kommunen så tar det på psykiskt på mig, men jag känner att det är detta jag vill, så jag försöker så gott jag kan. Jag tänker så här ibland "liten tuva kan skälpa stora lass".