Inget fel av polis när bro öppnades

Det begicks inget tjänstefel när polisen vintern år 2010 begärde öppning av Hjulstabron nära Enköping för att stoppa en misstänkt brottsling. Åklagare har nu bestämt sig för att lägga ner förundersökningen.

Det handlar alltså om en händelse flera år innan dess att två unga män dog när polisen öppnade bron.

I vintras omkom två män efter att polisen begärt öppning av bron i samband med en biljakt. Omedelbart efteråt inledde Riksenheten för polismål en internutredning om tjänstefel mot det vakthavande befäl som ledde operationen.

Efter händelsen gick Uppsalapolisens ledning igenom arkiven och konstaterade att bron använts på samma sätt en gång tidigare.

Mannen som polisen ville få stopp på då hade på en kort stund kört förbi en förskola i 80 kilometer i timmen, gjort en omkörning på ett backkrön med omkörningsförbud och dessutom kört mot rött ljus. Han var tidigare dömd för olaga hot och hade flera trafikförseelser på sitt samvete.

När mannen kom fram till den öppna bron vände han och stoppades efter en stund i Västerås. Han dömdes senare för bland annat grov vårdslöshet i trafik och för att ha hotat poliser.

Åklagare Håkan Roswall säger till Upplandsnytt att han efter de förhör som har gjorts inte kan se att det vakthavande befälet gjorde sig skyldig till tjänstefel då broöppningen begärdes.

Han säger också att han samtidigt knutit bra kontakter till den andra förundersökningen om Hjulstabron, den som gäller händelsen som slutade med en dödsolycka. I den utredning återstår flera förhör. Tidigast i augusti säger Håkan Roswall att han kan ta ställning i åtalsfrågan.