En miljard kronor till svenska låtskrivare

Över en miljard kronor kommer Svenska tonsättares internationella musikbyrå, Stim, att betala ut till svenska låtskrivare för förra året. Det enligt preliminära uppgifter som Ekot har fått ta del av.

5 905 gånger under förra året har melodifestivalvinnaren ”Det gör ont” som Lena Philipsson sjunger spelats i Sveriges Radio.

Sveriges Radio är det enskilt största företaget som rapporterar in till Stim.

För varje gång svensk musik spelas för någon slags publik skickas en ersättning till Stim, som i sin tur ger pengarna till låtskrivarna eller tonsättarna.

Betalar ut cirka en miljard kronor
Totalt sett kommer Stim att betala ut cirka en miljard kronor till svenska tonsättare enligt de preliminära uppgifterna som Ekot har fått ta del av. Det är en ökning med 3 procent jämfört med året innan.

För Kenth Muldin vd för Stim är det här ett tecken på att det svenska musikundret har behållit sin lyskraft.

– Sverige är ett väldigt starkt musikland, har en väldigt mogen marknad, men också en marknad som utvecklas. Om man jämför den svenska marknaden med andra nordiska och europeiska marknader står den sig väldigt väl, säger han.

Slog igenom för några år sedan
2001 var året det svenska musikundret slog igenom. Det var första gången Stim betalade ut över en miljard kronor och efter en svacka 2003 har nu trenden vänt uppåt igen.

– Den svenska musikexporten hade en peak år 2001, men det var en fullständigt unik företeelse. Sedan har de svenska utlandsintäkterna gått ner lite grann men har stabiliserat sig på en internationellt sett hög nivå, säger Kenth Muldin.

Exakt hur mycket de olika tonsättarna får är inte riktigt klart ännu. Men en bra gissning är att låtskrivaren Thomas ”Orup” Eriksson kammar in storvinsten för sin skapelse.

Det blir i alla fall 20 000 kronor bara från Sveriges Radio. Albumet ”Det gör ont en stund på natten men inget på dan” blev också den bäst säljande skivan i Sverige under förra året.

Britney Speras-låt spelades mycket
De som skrev ”Toxic” med Britney Spears är dock de svenska låtskrivare som har tjänat mest under förra året totalt sett.

Henrik Jonback, Pontus Winnberg, Christian Karlsson har tillsammans med en brittisk låtskrivare, Cassi Dennis, komponerat ”Toxic” som är en av världens mest spelade låtar under 2004.

Jessica Josefsson, Ekonomiekot
jessica.josefsson@sr.se