Matkedja börjar sälja vin

2:16 min

City Gross kommer att börja erbjuda möjligheten att beställa vin för den som köper matkedjans färdigpackade matkassar via internet. Kedjan gör det via ett samarbete med ett danskt företag.

- Vi gör det här därför att många av våra kunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsvin. Det finns ett väldigt stort intresse för mat och vin, och vi vet att det är fler och fler som inser fördelarna med att handla mat över nätet, säger Carola Grahn, ansvarig för mat och vin på City Gross.

Systembolagets vd Magdalena Gerger anser att konkurrensen är problematisk och "långt över gränsen". Hon vill nu se en tydligare lagstiftning:

– Systembolaget kommer att lyfta det här med regeringen, säger hon till Expressen.

Ett beslut i EG-domstolen 2007 har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder trots alkoholmonopolet i Sverige. Beslutet gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget.

Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller för Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.

Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor. Den har kommit att kallas Rosengrensdomen, efter privatpersonen Klas Rosengren, som drev ärendet till EG-domstolen.

I vilken grad domen får tillämpas för försäljning av alkohol via direktimport råder det delade meningar om.

Enligt Carola Grahn har det nya initiativet blivit möjligt genom ett samarbete med ett danskt företag som har tillstånd för att bedriva distansförsäljning av kvalitetsviner i Sverige.

Hon säger också att upplägget granskats av företagets jurister.

– Vi följer de regler och föreskrifter som finns kring det här.

Det är enbart kunder som prenumererar på City Gross matkassar som kan beställa vinet, som både kan levereras hem och avhämtas av kunden. Enligt Carola Grahn kommer utlämningen ske under kontrollerade former.

– Det är vissa kriterier som måste var uppfyllda - att man fyllt 20 år, att man inte är alkolholpåverkad och att det inte är en langningssituation - precis som Systembolaget kontrollerar dem som handlar alkohol.

Sedan november 2012 erbjuder även Systembolaget hemleverans av alkohol. Just nu pågår ett försök i tio orter i landet.

– Systembolagets roll bygger på att vi tar ansvar för det vi säljer och för att motverka alkoholens negativa effekter. Vi har också ansvar för att ge god service. Därför ser vi fram emot att vi nu kan inleda ett begränsat försök med hemleverans, sade Systembolagets VD Magdalena Gerger när försöket inleddes.

Ekot/TT