Överlevare välkomnar nya dykningar vid Estonia

2:47 min

Nu vill anhöriga och överlevande efter Estoniakatastrofen göra nya dykningar vid vraket. En ansökan har lämnats in till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det välkomnar jag verkligen, säger Karlskogabon Anders Ericson som överlevde katastrofen 1994.

Nästa år är det 20 år sedan färjan Estonia sjönk i Östersjön. 20 år av spekulationer om varför båten sjönk och vad som låg bakom. Dykningar har genomförts tidigare men utan att ge svar. Så nu har Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga lämnat in en ansökan till MSB, alltså Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, om att få utföra nya dykningar nästa sommar.

Och trots att det alltså snart gått två decennier sedan den stormiga natten då Estonia gick till botten och över 800 människor miste livet, har såren inte läkt hos alla. Anders Ericson säger att han själv gått vidare, men förstår varför andra inte gjort det.

– Normalt gör man allt man kan för att få hem kropparna, men här ligger hundratals kvar. Det borde det inte göra.

Och Anders Ericson tror inte heller att det kommer att bli några dykningar nästa sommar.

– Tyvärr tror jag inte det, det har varit så många turer och de hittar nog på nåt, säger Anders Ericson.

Det är Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga som ska finansiera de dykningar man nu ansökt om att få göra. På MSB har man ännu inte bestämt hur ansökan ska hanteras. Det kan bli så att den flyttas över till exempelvis Försvarsmakten eller regeringen, säger myndigheten till P4 Värmland.