Fjärde generalstrejk på två år i Portugal

1:35 min

I Portugal har fackförbunden i dag kallat till generalstrejk. Det är fjärde gången på två år som löntagarnas organisationer försöker ingjuta stridsvilja i sina medlemmar och protestera mot åtstramningarna, som gjort många arbetslösa och utan hem.

Hur många portugiser har i dag råd med att undvara en dagslön? Kanske inte så många och detta kommer att delvis avgöra hur stor uppslutningen blir i dagens generalstrejk.

Tåg väntas stå, tunnelbanan och busstrafiken i Lissabon blir glesare, men flygbolaget TAP talar bara om förseningar, inte inställda flyg och den privata sektorn väntas inte lägga ner sitt arbete.

Demonstrationsleden blir kanske sedan ändå täta. Ilskan över högerregeringen och premiärminister Pedro Passos Coelhos följsamhet gentemot långivarna EU och Internationella Valutafonden är stor.

Vi får betala, säger portugiserna, som fått sänkta löner, sänkta pensioner och som i hundratusental har förlorat jobb, därför att konsumtionen har sjunkit så kraftigt att ekonomin backar och backar.

För några dagar sedan gick fyra portugisiska industrigrupper ut tillsammans och manade regeringen att lätta på åtstramningspolitiken. Medicinen fungerar inte, allt håller på att gå över styr, var budskapet från sammanslutningarna för industrin, jordbruket, handeln och turismen. Ekonomin faller samman.

Många ekonomer har tidigare förgäves sagt samma sak.

Regeringen har med stöd av ett ytterhögerparti en majoritet av rösterna i parlamentet och därför inget att frukta egentligen, men omvärlden lär uppfatta portugisernas desperation. Hittills har alla protester var fredliga.