Kent Ekeroth: Jag vill att Avpixlat ska utvecklas

Kent Ekeroth (SD) förnekar att han ingår i redaktionen för den kritiserade sajten Avpixlat. I en intervju med Ekot säger han att han vill att sajten ska "lyckas" och att den ska "utvecklas".

Frågan om i vilken utsträckning det finns en koppling mellan Sverigedemokraterna och internetsajten Avpixlat som samlar många med invandringskritiska och främlingsfientliga åsikter har varit en känslig fråga för partiet länge.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth som tar hand om donationer till sajten har hela tiden sagt att han inte har något redaktionellt samarbete med sajten men idag publicerar Aftonbladet mejlväxlingar mellan Kent Ekeroth och Avpixlat som enligt tidningen visar att han har ett inflytande över det redaktionella arbetet.

I de mejl som Kent Ekeroth skrev till en redaktionsmedlem står det bland annat: "Kom igen nu-gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut". Han skriver också: "Vad är det med moderatorn? Varför tas sådana inlägg bort om de inte är hotfulla".

Men Kent Ekeroth själv förnekar att han skulle ingå i redaktionen. I en intervju med Ekot pekar han på att han saknar inloggning till sidan och att han heller inte har skrivit något på sidan sedan den startade, men att han är mån om att sidan är bra.

– Det är klart att jag har åsikter om sidan eller vad de skriver ibland. Jag har sagt till dem flera gånger när jag tycker att de har gjort övertramp."

Han säger också att han inte kan moderera sidan men att han vill att den ska utvecklas:

– Jag vill att den ska lyckas, jag vill att den ska vara aktiv och jag vill att den ska bli bättre. "

Avpixlat har kritiserats för att publicera rasistiska åsikter i framförallt kommentarsfälten, men Kent Ekeroth tycker inte själv att Avpixlat är rasistiskt utan istället fyller en viktig funktion i debatten.

Att sajten ofta pekar ut invandrare som brottslingar tycker Kent Ekeroth är en adekvat beskrivning av hur det ser ut i samhället.

Det är samma åsikt som partiledaren Jimmie Åkesson tidigare har fört fram.

Kent Ekeroth betonar att han engagerar sig i Avpixlat som privatperson och inte som representant för Sverigedemokraterna. Varken Jimmie Åkesson eller partisekreteraren Björn Söder har velat kommentera uppgifterna i Aftonbladet.

Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna säger till Ekot att partiet inte kommer att vidta några åtgärder efter de här uppgifterna och att det Kent Ekeroth gör inte strider mot den nolltolerans mot rasism som finns inom partiet. Martin Kinnunen har tidigare sagt att partiet inte har något inflytande över vad som skrivs på sajten och att det saknas en koppling mellan Sverigedemokraterna och Avpixlat, något som han vidhåller även fortsättningsvis.

– Det här ses inte som något dramatiskt, inget som förändrar något. Vi tolkar de här sakerna på ett helt annat sätt än vad andra medier vill göra idag.