Stormen gav inga jobb till arbetslösa skogshuggare

Antalet arbetslösa skogsarbetare i Blekinge är fler nu, än före stormen.

Det trots att det ligger mängder med träd som behöver tas omhand i skogarna.

Det behövs maskiner, inte människor”
Bo Gustafsson, handläggare på länsarbetsnämnden, säger att man inte har fått in ett enda nytt jobb för skogsarbetare sen stormen.

- Vi är i ett läge där det är maskinförare som efterfrågas, och vi har inga maskinförare inskrivna på arbetsförmedlingen. Eftersom jobbet i skogen är så farligt i det här läget är det inte lämpligt att gå in med manuella skogsarbetare, utan maskiner måste ta hand om det.

Det är alltså ingen större efterfrågan på skogsarbetare med motorsåg, när det handlar om så komplicerat röjningsarbete som det efter det stora stormovädret. Det bekräftar Hans-Olof Mattsson på Södra skogsägarna. Men han är ändå förvånad över att så många skogsarbetare går arbetslösa.

Ökad arbetslöshet bland skogsarbetare
Idag finns det 27 öppet arbetslösa skogsarbetere i länet. Och före stormen var det 23, alltså 4 färre. Och Arbetsförmedlingen har inte kunnat erbjuda någon av dem jobb. Men varför har de arbetslösa blivit ännu fler efter stormens härjningar?

- Alla tror att nu måste det väl finnas jobb för skogsarbetare och så går man till arbetsförmedlingen och anmäler sig. Men så är alltså inte fallet, säger Bo Gustafsson.

Han tror dock att de arbetslösa skogsarbetarna kan komma att få arbete i stomens spår så småningom.

- Jag utesluter inte att det kan komma en efterfrågan när man har gjort arbetet med maskinerna och det är dags för att ta hand om enstaka fallna träd, där det inte är ekonomiskt försvarbart att köra med maskiner.