Fyra Sveriges Radio-medarbetare om Almedalen

Sveriges Radio storsatsar i Almedalen i år, och du bjuds in att vara med, i etern och på webben. Här svarar fyra medarbetare på frågor om Almedalens betydelse.

1. Vilken betydelse har Almedalen?

2. Vilka förväntningar kan man ha på politiska utspel i år?

3. Varför ska allmänheten bry sig?

Mari Forssblad, politisk reporter på Ekot:

1. Almedalen är en mätare av partiledarnas och partiernas status. Det märks vem som har mycket energi i talen och man känner direkt om någon är trött och håglös. Det är ett tillfälle för politikerna och partiledarna att profilera sig. För mig innebär det en vecka av hårt arbete - det är som att ge sig in i en torktumlare.

2. Jag har inte så stora förväntningar på utspel - det väntar man nog med till nästa år. Kanske att alliansen kommer med ett löfte om jobbskatteavdrag - det är deras sista chans om de ska få med det i budgeten till hösten. Det är den nyhet som skulle kunna komma.

3. Det vet jag inte - Almedalen är ju inget forum för beslut. Genom att följa nyheter som kommer därifrån i tidningar och radio så får man ju veta. Men det kan vara viktigt för allmänheten att veta att att det är i Almedalen makten befinner sig under politikerveckan. Jag brukar likna Almedalen vid en festival för politiska intressen - alla dunkar varandra i ryggen och bjuder på rosévin.    

Louise Epstein, programledare för Nordegren och Epstein i P1:

1. Förhoppningsvis betyder Almedalen ökad demokrati och att mer nya idéer kommer fram. För mig personligen kommer det att betyda hårt arbete. Förhoppningsvis kommer vi att bjuda på en överraskande upplevelse då vi bjudit in toppolitiker till programmet för att läsa och prata poesi.

2. Svensk politik har ju på sista tiden varit lite mjäkig, och man kan ju hoppas att fler partier känner att valrörelsen börjar nu. Förmodligen kommer fler partier än Folkpartiet säga att vi ska förstatliga skolan. Från M kan man förvänta sig ett utspel om jämställdhet, eftersom de förlorat så många kvinnliga väljare.

3. Om journalisterna sköter sitt jobb kan allmänheten få reda på mer om de ideologiska skiljelinjerna mellan partierna. Men jag tycker också att Almedalen borde åka runt i hela Sverige, så att fler får del av det som sägs.

Naila Saleem, reporter Kulturnytt:

1. Det är min första resa till Almedalen så det är lite oklart för mig. Jag tänker att jag ska bevaka de kulturpolitiska frågorna, som blivit allt viktigare på Almedalen, och springa runt mellan olika seminarier och debatter och leta nyheter. Det kommer nog att bli mycket hårt jobb för min del, inte så mycket party och glamour.

2. Nästa år är det ju supervalår, så jag hoppas på lite politiska utspel och att diskussionerna kommer att ta fart redan nu om vad partierna vill satsa på. Det finns ju inget samlat rödgrönt block som inför förra valet, så det skulle vara intressant om det kunde utkristallisera sig lite mer skillnader mellan partierna.

3. Jag vet inte om allmänheten ska bry sig. Det är svårt, för Almedalen är lobbyisternas stora fest. Mötena kan ju leda till saker som får politisk betydelse på längre sikt. Men det jippo-betonade, det vet jag inte om det är det viktigaste. I den bästa av världar blir det ett politiskt samtal.

Talib Yass, SR International, rapporterar från Almedalen på arabiska:

1. Almedalen är viktig eftersom partiledare och intresseorganisationer är på plats i Visby under veckan. Det är ett annorlunda sätt att arbeta som journalist, när olika ämnen och olika områden uppmärksammas samtidigt, allt på samma plats.

2. Det är ett år kvar till valet, så säkert kommer temperaturen att höjas lite med sikte på nästa år.

3. För det som förmedlas därifrån från organisationer och politiker. För SR International är det viktigt att vara här eftersom vi rapporterar om Sverige, och Almedalen har en tradition som politisk mötesplats.