Tiotusentals demonstrerar i Ryssland

Över hela Ryssland demonstrerar tiotusentals människor på lördagen mot indragna förmåner, mot regeringen och mot president Vladimir Putin. I Moskva präglas demonstrationen av kommunistpartiets röda fanor.

– De här stövlarna köpte jag 1986, säger Galina och pekar på de gråslitna stövlarna i snön. Snart går jag barfota, för nya har jag inte råd med, säger hon och stampar fötterna i Moskva-kylan.

Frihet, frihet, skriker hon tillsammans med nära tusen andra som samlat nedanför den sista gigantiska Leninstatyn i Moskva på torget som förr hette Oktoberplatsen.

De flesta är pensionärer
Röda fanor, kommunistiska symboler och de flesta pensionärer som före detta ingenjören Galina, men också en hel del unga med symboler som svartas dödskalleflaggor och Che Guevara.

Volodar vågar inte säga sitt efternamn, han hävdar att unga vänstermänniskor förföljs i dagens Ryssland.

– Vi har svårare att få lägenheter och utsätts för påhittade anklagelser, polisen går hårdare åt unga med vänstersympatier för att skrämma dem från att gå med i kommunistpartiet, påstår han.

Protester mot indragna sociala förmåner
Lördagens protest är landsomfattande och handlar om indragna sociala förmåner, som skulle ersatts med pengar, men i stora delar av Ryssland har pengarna inte motsvarat värdet av förmånerna. Framförallt drabbas pensionärer, handikappade och unga studerande eller alla de som fortfarande är fattiga i Ryssland.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se