Miljöfarliga ämnen i solskyddskräm

2:29 min

Vanliga solskyddskräm kan innehålla samma miljöfarliga UV-filter som till exempel husfärg. Men till skillnad från färgen behöver det inte stå på solkrämsförpackningen. Konsumenter som vill skydda sig från solen kan alltså inte veta om produkten har en negativ påverkan på miljön, visar en studie från Stockholms universitet.

– Jag är ganska medveten om det men å andra sidan är det ju ganska farligt att bränna sig också. Man får göra en avvägning och fundera kring vad som är värst. Om man vill riskera allvarliga brännskador eller om man vill utsätta sig för någonting som kan vara farligt på lång sikt, säger Johan Åberg som är ute på en promenad längs Strandvägen i Stockholm

På en uteservering sitter Eva Ingelsson. Hon vet inte vad hennes solkräm innehåller.

– Nej, det vet jag inte. Alltså jag vet att den skyddar mot UV-A och UV-B och vilken faktor, och sedan att det är datumstämpling. Mer vet jag inte, säger Eva Ingelsson.

I dag kan solskyddskrämer och annan kosmetiska innehålla miljögiftiga ämnen, utan att det särskilt måste synas på förpackning. De är undantagna den EU-lagstiftning som finns för produkter med kemiskt innehåll.

Detta har forskare från institutionen för tillämpad miljövetenskap tittat närmare på: Om solkrämer skulle ha samma krav på märkning som husfärg, hur skulle det då se ut? Forskare har dels tittat på de 26 UV-filter som är godkända för användning i kosmetika och dels två slumpmässigt utvalda solskyddskrämer.

Hade samma regelverk tillämpats skulle de två försetts med varningssymboler på grund av miljöfarliga ämnen. Men i dag kan konsumenten alltså inte veta detta, säger docent Magnus Breitholtz:

– Problemet är att, när man till exempel köper en färg, så får man information om hur man ska hantera den på ett säkert sätt. Man får dessutom möjlighet som konsument att göra ett aktivt val. På något sätt har det ju att göra med beteende i slutänden. Om människor visste att solskyddskrämer innehöll miljöfarliga ämnen, som kan vara skadliga för vattenmiljön, så finns en möjlighet att ändra sitt beteende. Jag tycker att det är en rättighet som konsumenten har att få reda på vad produkterna innehåller, säger Magnus Breitholtz.

Dessa UV-filter är inte farliga för människor. Vår hud skyddar oss från de skadliga ämnen. Men det är när de kommer ut i vattenmiljön som det blir problem. UV-filter är väldigt svåra att bryta ner och tas upp av till exempel kräftdjur och alger. Magnus Breitholtz säger inte att vi ska sluta använda solskyddskrämer, det är väldigt viktigt att skydda sig från solen.

– Samtidigt kan man ju ändra sitt beteende. Man behöver kanske inte använda solskyddskräm lika ofta och lika mycket. Man kan undvika att vara i solen en viss tid på dagen. Man kan använda andra typer av skydd, som kläder, när man badar, föreslår Magnus Breitholtz.