Fortsatt missnöje inom Kristdemokraterna

2:02 min

För ett och ett halvt år sedan gick partiledaren Göran Hägglund segrande ur en uppslitande maktstrid, och därefter har persondiskussionerna i partiet tystnat. Men det finns fortfarande ett utbrett missnöje mot hur samarbetet inom den borgerliga alliansregeringen fungerar, och att Kristdemokraterna inte hörs och syns i många frågor.

Inför Kristdemokraternas dag i Almedalen har Godmorgon, världen! i P1 besökt partiets starkaste fäste, småländska Markaryd.

– Jag är kritisk till framför allt statsministern. Han har gett Kristdemokraterna tre ministrar på ett och samma departement, medan andra som till exempel Centerpartiet sitter och har flera olika departement och har möjlighet att driva frågor inom en betydligt bredare palett, säger kommunalrådet Bengt Germundsson.

Han är kommunstyrelsens ordförande i Markaryd, där Kristdemokraterna fick nästan 45 procent i kommunalvalet 2010.

Han är övertygad om att partiet måste visa upp en bred politik för att nå framgång.

Därför tycker han att det är olyckligt att alla Kristdemokraternas ministrar - Göran Hägglund, Maria Larsson och Stefan Attefall - sitter på samma departement, alltså Socialdepartementet.

– Det är ett område som alltid önskar mer resurser och alltid vill ha fler händer. Det är inte alltid lika positivt att kommunicera brister i omsorgen, som stora fina satsningar på infrastruktur och kommunikation.

Kristdemokraterna i Markaryd har genom åren haft åtskilliga synpunkter på hur regeringssamarbetet fungerar.

Partiveteranen Lars Henningsson tycker att partiet har fått kompromissa för mycket.

– En del frågor tycker jag ju att man har varit allt för undfallande i, och mer försökt att passa in på den borgerliga sidan, säger han.

Lars Henningsson nämner frågan om ersättning till vanvårdade fosterhemsbarn som ett exempel.

– Det var en del hattande som jag tror har missgynnat partiet. Man har inte varit riktigt rakryggad.

För undfallande och hattigt, lyder kritiken från Markaryd.

Kommunalrådet Bengt Germundsson var en av förgrundsgestalterna i det interna upproret mot Göran Hägglund för ett och ett halvt år sedan.

Nu har han lagt kritiken mot partiledningen åt sidan, och tycker att partiet jobbar hårt med att plocka fram spetsiga förslag inför valet 2014.

Men krisen är långt från över.

– Läget är allvarligt och problematiskt. Det är självklart att om inte opinionen ger oss fyra procent finns det en risk att väljarkåren i valet inte gör det heller, säger Bengt Germundsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Markaryd.