Novus opinion visar på motvind för alliansen

2:15 min

När Almedalsveckan börjar i dag är det med motvind för regeringspartierna. Det skiljer nu nästan nio procentenheter mellan alliansen och de rödgröna, visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsinstitutens siffror, som Novus gör för Ekot.

– Allting talar väl för att det blir Stefan Löfven som får chansen att bilda regering, men att Sverigedemokraterna blir tungan på vågen, säger Mikael Gilliam, professor i statsvetenskap i Göteborg.

Skillnaden mellan blocken är 8,6 procentenheter i Novus sammanvägning av opinionssiffrorna. De rödgröna partierna är större än allianspartierna och Sverigedemokraterna tillsammans. De rödgröna skulle alltså få egen majoritet i riksdagen om siffrorna står sig.

Men skillnaderna mellan blocken brukar jämnas ut ju närmare val vi kommer, säger professor Mikael Gilliam. Det, menar han, talar för att Sverigedemokraterna återigen hamnar mellan blocken, med makt att avgöra om regeringens politik ska röstas igenom eller inte. Och den situationen tror Mikael Gilliam är mer problematisk för en socialdemokratisk statsminister än vad den är för Fredrik Reinfeldt i dag.

– Dels därför att Mona Sahlin en gång sa att Socialdemokraterna inte kommer göra sig beroende av Sverigedemokraterna. För det andra är Sverigedemokraterna mer av ett borgerligt parti i omröstningarna i riksdagen.

De rödgröna partierna får sammanlagt 49,7 procent av rösterna i den här sammanvägningen. Allianspartierna får 41,1 procents stöd. Socialdemokraterna får 32,8 procent. Moderaterna fortsätter backa till 27,1 procent.

För Sverigedemokraterna verkar den tidigare nedgången vara bruten och nu ligger partiet på 8 procent jämnt. Kristdemokraterna har klättrat precis över fyraprocentsspärren i junimätningen, till 4,1 procent, medan Centerpartiet ligger strax under spärren på 3,9 procent.

Professor Mikael Gilliam i Göteborg tror ändå att både Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer in, dels tack vare taktikröstning från i huvudsak moderata väljare, dels på grund av den annorlunda journalistiken som är under ett valår, när även småpartierna får stort medieutrymme.

– Även om det är några som hänger på gärdsgården just nu tror jag att de här faktorerna gör att alla kommer klara sig. Om alla partierna kommer in och om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen, då är vi antagligen i det svåraste läge vi kan hamna i. Det kan ta lång tid att bilda regering och ingen kanske vill bli statsminister i ett sådant läge, säger Mikael Gilliam, professor i statsvetenskap.