Ungdom & Arbetsliv

Schyssta arbetsvillkor - men facket möter också saknade anställningsbevis och rånrisk

1:51 min

I en vecka har facket åkt runt i länet och besökt ungdomar på sommarjobb. På det stora hela ser det bra ut, men i en del fall saknas anställningsbevis som kan göra att ungdomen går miste om jobb eller lön. En oroande upptäckt är att minderåriga utsätts för rånrisk vid kassarbete.

– Vi har väl upptäckt på något ställe här i inlandet att det har förekommit att minderåriga har fått ansvar över kassorna på en del ställen. Det känns som att det är något som absolut inte är okej. Rånrisken kan ställa till det för ungdomarna för det är inte så roligt om man är 16 år och blir rånad på jobbet, säger Marcus Lundberg jobbar för LO och rest runt i länet under veckan.

Nej ungdomar under 18 år ska inte ha ansvar för pengar. Det finns också regler för vilka arbetsuppgifter man får ha och vilka tider man får jobba.

I snart tjugo år har facket åkt ut på arbetsplatser där många unga jobbar för att berätta om rättigheter och skyldigheter på jobbet.

En förbättring i år är att man inte stött på de beryktade solskensavtalen - där unga får jobba när solen skiner och kunderna strömmar till men skickas hem andra dagar.

– Det verkar som att arbetsgivarna har blivit duktigare och duktigare på att sköta sig. Det är en viss ljusning mot för tidigare.

Ett anställningsbevis där det framgår hur man jobbar och vad man får betalt ska man enligt lag få senast en månad efter jobbstarten.

– Har man ett anställningsavtal så kan man bara visa på det - jag ska jobba mina 40 timmar i veckan som överenskommet.

Men det här att lämna ett skriftligt avtal - i tid - finns det en del brister i.

-- Så sen har det väl varit en del bärföretag som varit lite sliriga med det där.

De flesta av både arbetsgivare och ungdomar är positiva till fackets besök, och flera unga har också gått med i facket.

– Vi behöver synas mer, och berätta för ungdomarna hur det fungerar i arbetslivet. Och vi försöker få dem att gå våra grundutbildningar för att lära sig mer om facket och arbetslivet, säger Marcus Lundberg som är ordförande i LO:s lokala ungdomskommitte i Umeå.