Alliansen reagerar på Novus opinionsmätning

1:47 min

För första gången på länge hamnar nu Kristdemokraterna över fyraprocentsspärren till riksdagen. Det visar den sammanvägning av de största opinionsinstitutens siffror som Novus gör för Ekot. Kristdemokraterna får visserligen bara 4,1 procent av väljarstödet, men partiledaren Göran Hägglund menar att när valåret närmar sig kommer väljarna att bli mer ansvarsfulla i valet av parti.

 – Då lyssnar man med andra öron, då utvärderar man vad politiska partier har gjort och vad man vill göra för framtiden och det är då man bestämmer sig. Det är då vi ser de stora rörelserna i väljaropinionen, säger Göran Hägglund.

Även om Göran Hägglund betonar att en opinionsundersökning så här långt före valet inte säger något om valresultatet kanske han ändå får lite råg i ryggen när han ska tala här på scenen i Almedalen. För senast KD var över riksdagsspärren i Svensk väljaropinion var 2011. Men marginalen är liten, 4,1 procent.

Centern fortsätter däremot att ligga precis under spärren trots en liten ökning. Mikael Arthursson är partisekreterare.

 – Det är ett väldigt tråkigt opinionsläge för oss. Vi har haft ett slitsamt första halvår med mycket negativ publicitet och det har också återspeglat sig på opinionssiffrorna.  

Folkpartiet står stilla och Moderaterna minskar med en dryg procentenhet. Sammantaget får allianspartierna 41,1 procent medan de rödgröna oppositionspartierna tillsammans drar ifrån och får 49,7 procent. Sverigedemokraterna ligger stilla på 8 procent.

Men varken de rödgröna partiernas växande försprång eller det faktum att Moderaterna tappar i väljarstöd till drygt 27 procent, oroar partisekreteraren Kent Persson.

 – Det vi ser i opinionsmätningarna det är att Moderaterna inte just nu mobiliserar sina väljare. Väldigt många moderater har nu gått ifrån oss till soffan. Det är klart att vi tar det på allvar. Men det visar också att vi har en ganska god chans att återhämta förtroendet för de här väljargrupperna.