KD: Höj maxtaxan för att minska barngrupperna

2:01 min

Kristdemokraterna vill minska barngruppernas storlek i förskolan, och för att få pengar till detta föreslår de att kommuner som lägger mer pengar på att minska grupperna också ska få höja maxtaxan, vilket alltså gör det dyrare för många familjer att ha barn på dagis. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– För att barngrupperna i dag håller på att bli allt för stora, och för de riktigt små barnen är miljön, med allt för många människor omkring sig, inte bra, den är skadlig, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Göran Hägglund, som inleder Almedalsveckan i Visby i år lanserar nu ett förslag som enligt partiet ska minska bargrupperna på dagis, med minst ett barn per grupp. I dag går det i snitt nästan 17 barn i barngrupperna i förskolan. 

Partiet föreslår att kommunerna får höja maxtaxan för de familjer med inkomster över 45 000 kronor med 100 kronor om man har ett barn. För en trebarnsfamilj handlar det om 200 kronor i månaden.

Villkoret är dock att kommunerna själva bidrar med pengar och då utgår också statliga pengar. Enligt Hägglund skulle det ge Sveriges kommuner en intäktsökning på 350 miljoner kronor.

– Ja, vi har vägt olika alternativ och tror att det här är den bästa vägen.

Men det här innebär att barn  i vissa kommuner som inte är intresserade av att lägga pengar på detta, de kommer inte att få gå i mindre barngrupper.

– Jag tror att det kommer att vara ett väldigt starkt tryck på kommunpolitikerna att ta det här steget.

I kväll håller Hägglund tal i Almedalen för tionde gången. Ett tal där han bland annat kommer att lyfta upp en rad kända kristdemokratiska ståndpunkter, att han vill ha en utredning om Nato-medlemskap, och att partiet håller fast vid sin linje om att inte individualisera föräldraförsäkringen, och att han kommer också att föreslå ett femte jobbskatteavdrag om ekonomin tillåter.

– I augusti månad så tror jag att vi ska kunna lämna besked om vi kan ta det steget eller inte.

Du har tidigare sagt att välfärden går före inkomstskattesänkningar, Menar du att välfärden är tryggad nu?

– Det finns saker och ting som vi behöver förbättra, men vi har tagit betydande steg för att förbättra välfärden. Det som vi föreslår i dag som handlar om att minska  ner antalet barn i småbarnsgrupperna, det är något som förbättrar, förstärker och utvecklar välfärden. Det är viktigt för de allra minsta, säger Göran Hägglund.