Blir inte bättre för sommarjobbarna

1:46 min

I många år har LO varit ute och informerat på sommar- och vinterjobb för ungdomar. Trots det ser LO-distriktet i norra Sverige inte någon förbättring på arbetssituationen.

Det LO har sett är okunskap med vad facket kan göra och vilka lagar man har på sin sida.

– Det kan vara så att en arbetsgivare försöker utnyttja den situationen. Det kanske till och med kan vara arbetsgivare som själv inte har koll på vad som egentligen gäller, säger Stefan Mella, verksamhetssamordnare för LO-distriktet i Norra Sverige.

I många kommuner erbjuder de feriejobb och inom de kommunala jobben tycker Stefan Mella att det fungerar bra. Det är anställningsavtalet som oftast är problemet inom det privata.

– Generellt är det nog ganska bra men tyvärr har vi stött på lite felaktiga anställningsformer och vi har träffat alldeles för unga människor som handskas med kontakter, säger Stefan Mella.

De felaktiga anställningsformerna säger Stefan Mella oftast beror på att de inte fått något anställningsbevis. En följd av det kan vara att de inte vet vad de är anställda för att göra eller hur länge de ska arbeta.

– Om du har en tvist och måste upp med bevisbörda så är det anställningsbeviset som är ditt absolut viktigaste bevis.