Skåningar åter utan ström och telefon

SKÅNE. Blöt snö och vind orsakade strömavbrott över hela Skåne under lördagen. På söndagsmorgonen rapporterade Sydkraft att runt 12 000 av deras skånska kunder saknade ström och flest strömlösa fanns i Kristianstad kommun.

Följderna av snöovädret som på lördagen drog in över Skåne blev svåra och dessutom drabbades många hushåll återigen av strömavbrott. Sydkraft skrev på sin hemsida att runt 12 000 av deras kunder saknade ström vid niotiden på söndagsmorgonen och värst drabbat var Kristianstad kommun där mer än 5 000 var utan ström. Många av de provisoriska lagningar som gjordes på elnätet efter det förra stormovädret klarade uppenbarligen inte helgens nya blötsnö.

Telia rapporterade samtidigt att runt 8 000 fasta telefoner slagits ut och värst drabbat var områdena runt Kristianstad och Ystad med riktnumren 044 och 0411.

Trafikolyckorna har varit många under det senaste dygnet på grund av snöovädret och Vägverket meddelade på söndagsförmiddagen om mycket snö och modd på vägbanan men alla vägar i Skåne var framkomliga.