Mursi i möte med militärledningen

Den egyptiska militären ger politikerna en frist på 48 timmar att möta folkets krav och komma överens om en gemensam väg som leder framåt, säger högste chefen för de väpnade styrkorna Abd al-Fattah al-Sisi i ett uttalande i egyptisk tv.

Om politikerna inte kan komma överens kommer armén att komma med en lösning, säger al-Sisi enligt Reuters.

Demonstranter plundrade det Muslimska brödraskapets högkvarter, ett sexvåningshus i Kairos östra delar, på måndagsmorgonen.

Därefter lämnade de byggnaden med inventarier och dokument, enligt en AP-journalist som bevittnade händelsen.

Högkvarteret ska ha varit evakuerat sedan tidigare. Under måndagen ska personalen ha eskorteras därifrån, skriver AP.

Under natten utsattes högkvarteret för attacker från motståndare till president Mursi och åtta personer ska ha dödats, enligt den statliga nyhetsbyrån Mena.

Våldsamheterna följde av söndagens demonstrationer runtom i Egypten, som beskrivs som de största sedan president Mubarak tvingades från makten för två år sedan.

Ekots utsända i Egypten, Kajsa Boglind, säger att allt tyder på fortsatta demonstrationer mot president Mursi.

– Demonstranter ska ha blockerat den adminstrativa regeringsbyggnaden som ligger på Tahirtorget, rapporterar Kajsa Boglind.

Den grupp som kallar sig rebellerna har gett president Mursi en frist till imorgon eftermiddag att lämna sin post.

– Gör han inte det hotar gruppen med en omfattande social olydnadskampanj, säger Ekots Kajsa Boglind.

Och nu har även militären utalat sig och krävt av politikerna att ta folkets vilja på allvar. Om inte så sker inom två dygn, kommer armén att agera.

I sitt uttalande kallade general al-Sisi söndagens massprotester med krav på president Mursis avgång för ett "aldrig tidigare skådat" uttryck för folkviljan.

Ett glädjerus bröt ut på Tahrirtorget efter arméns uttalande, rapporterar AFP. Oppositionsalliansen Nationella räddningsfronten (NSF), som krävt en samlingsregering i månader, välkomnar också militärens budskap.

Det är andra gången på en vecka som militären i Egypten hotar med ett eventuellt ingripande för att få lugn i landet, och sätter press på Mursis regering.

Den här gången är dock varningen villkorad med en tidsfrist.

En högt uppsatt politiker inom Muslimska brödraskapet säger att ingen statlig institution kommer att genomföra en statskupp mot Mursi och varnar för att misstolka arméns uttalande.

– Vilken som helst kraft som går emot konstitutionen uppmanar till sabotage och anarki, säger Yasser Hamza enligt Reuters.

Muhammad Mursi har, enligt ett uttalande på presidentens officiella Facebook-sida, hållit ett möte med den högste chefen för de väpnade styrkorna och premiärministern, rapporterar Reuters.

Sidan uppdaterades efter att general Abd al-Fattah al-Sisi gav en 48-timmars tidsfrist till Mursi för att möta folkets krav.

Facebook-sidan visar ett foto på Mursi tillsammans med al-Sisi och premiärminister Hisham Kandil sittandes i fåtöljer. Det är inte klart när fotot tagits.

Ekot